Excessief geweld tijdens rellen in Eindhoven was niet te voorzien

Nieuws
Gemeente Eindhoven, justitie en politie hadden zich goed voorbereid op ongeregeldheden die zondag 24 januari plaatsvonden tijdens de avondklokrellen. Maar dat het geweld zo uit de hand zou lopen, had niemand kunnen voorzien, staat in een rapport van het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.
anp
donderdag 18 maart 2021 om 16:33
Afbeelding
beeld anp
anp

Aanvankelijk was de sfeer tijdens de onaangekondigde demonstratie op het 18 Septemberplein gemoedelijk en werd zelfs de 1,5 meterregel in acht genomen. Maar in korte tijd sloeg de sfeer om en werd het grimmiger en drukker. Er was sprake van coördinatie. Meerdere groepen relschoppers kwamen tegelijk naar het plein. ‘Op de beelden is een veelzijdige groep te zien van verschillende leeftijden en met verschillende intenties”, constateert het COT in het donderdag gepubliceerde rapport.

Vervolgens bleek de politie niet opgewassen tegen de relschoppers, mede doordat het waterkanon werd gesaboteerd en tijdelijk uitviel en doordat het plein te glad was voor de paarden. Daardoor moest de mobiele eenheid pas op de plaats maken en wachten op hulp van andere eenheden.

Grootschalige vernielingen

De relschoppers werden van het plein richting het station gedreven, waar ze vervolgens grootschalige vernielingen aanrichtten, branden stichtten en de Jumbo plunderden. De rellen overvielen de medewerkers van de NS en ProRail, omdat de gemeente en de politie niet tijdig contact met hen hadden opgenomen.

Hoewel het COT constateert dat de overheden zich goed hadden voorbereid en deden wat ze moesten doen, noemt burgemeester John Jorritsma (VVD) het ‘wrang’ dat de geweldsexplosie niet kon worden voorkomen. ‘Zondag 24 januari 2021 blijft een gitzwarte dag voor Eindhoven. Daar doet een positief oordeel in het onderzoeksrapport niets aan af”, aldus de burgemeester.

Van de inmiddels ongeveer 70 aangehouden verdachten komen er slechts 19 uit Eindhoven. Het merendeel komt uit omliggende gemeenten, maar ook zijn mensen gearresteerd uit Nieuwegein, Cadier en Keer, Grave, Delft, Hoevelaken, Purmerend, Zeewolde en Weert. De jongste verdachte is 14 en de oudste 56 jaar jaar oud. Het merendeel is tussen 18 en 28 jaar, 97 procent is man.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

Afbeelding

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.