Techaandelen opnieuw omlaag op Wall Street

Nieuws
Techfondsen kregen donderdag opnieuw klappen op de New Yorkse aandelenbeurzen. Uit de toelichting van de Federal Reserve op het nieuwste rentebesluit maakten beleggers op dat de Amerikaanse centralebankenkoepel voorlopig weinig actie zal ondernemen tegen de oplopende inflatie, waardoor de rentes op Amerikaanse staatsobligaties verder opliepen. De snel in waarde gestegen techfondsen worden daarom in de uitverkoop gedaan, omdat ze relatief duur zijn.
anp
donderdag 18 maart 2021 om 15:06
Afbeelding
beeld anp

Techgraadmeter Nasdaq ging in de eerste handelsminuten 1,4 procent onderuit tot 13.330 punten. Zwaargewicht Apple verloor 2 procent, ondanks mediaberichten dat het bedrijf nieuwe iPads op de markt zal zetten. Microsoft, Facebook, Google-moeder Alphabet en Netflix verloren tot bijna 2 procent.

Ook de brede S&P 500 gaf terrein prijs en daalde 0,5 procent tot 3953 punten. De Dow-Jonesindex scherpte juist het record van een dag eerder aan en koerste 0,1 procent hoger op 33.029 punten.

Oplopende inflatie

De Fed liet woensdag weten vooralsnog geen reden te zien om in te grijpen, ondanks de oplopende inflatie en de stevige economische groeivooruitzichten. Het rendement op tienjarige staatsleningen van de Verenigde Staten, dat in tegengestelde richting van de obligatieprijzen beweegt, piekte daardoor tot het hoogste niveau sinds januari vorig jaar.

Banken profiteerden van die ontwikkeling. Zo wonnen aandelen van grote financiële concerns als Goldman Sachs, Wells Fargo, Morgan Stanley, Citigroup en Bank of America tot ruim 2,2 procent.

Olieprijzen

Beleggers kregen ook een domper te verwerken op macro-economisch vlak. Het wekelijkse aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is met 45.000 gestegen tot 770.00, terwijl juist op een daling werd gerekend. Daarmee leeft de onzekerheid over het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt weer op.

De euro was 1,1918 dollar waard, tegenover 1,1896 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 63,11 dollar. Brentolie daalde 2,1 procent in prijs, tot 66,57 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

Afbeelding

Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

Afbeelding

Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Afbeelding

Problemen op afdeling Cardiologie van Zwols ziekenhuis

Het ziekenhuis Isala kampt met problemen op de afdeling Cardiologie, schrijft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring in reactie op een artikel van de Volkskrant.

Afbeelding

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat.

Afbeelding

Huis in Krimpen aan den IJssel beschoten

Een huis in de Acacia in Krimpen aan den IJssel is in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten. De politie meldde op Twitter dat er door het schietincident geen gewonden zijn gevallen.