Eerdmans van JA21: samenwerken met D66 wordt lastig

Nieuws
De lijsttrekker van JA21, Joost Eerdmans, zegt dat hij openstaat voor deelname aan een nieuw kabinet. Het wordt volgens hem wel lastig om samen te werken met D66, omdat de twee partijen op sommige onderwerpen "lijnrecht" tegenover elkaar staan.
anp
donderdag 18 maart 2021 om 15:03
Afbeelding
beeld anp

JA21 komt volgens de laatste prognose van de verkiezingsdienst van het ANP met 4 zetels in de Tweede Kamer. Bovendien heeft de partij al 8 zetels in de Eerste Kamer. Dat noemt Eerdmans een "troef" waar volgens hem "erg naar gekeken wordt" bij het onderzoek naar de samenstelling van een nieuw kabinet.

Hij erkent dat JA21 qua standpunten over bijvoorbeeld Europese samenwerking ver afstaat van D66. Die partij boekte een grote verkiezingswinst en is nu na de VVD de tweede partij in de Kamer. Eerdmans vraagt zich af of een samenwerking met de sociaal-liberalen "realistisch" is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.