Gorman: de ene dag een icoon, de andere dag een bedreiging

Nieuws
De jonge zwarte dichter Amanda Gorman, die internationaal bewondering oogstte voor het gedicht dat ze voordroeg bij de inauguratie van president Joe Biden, zegt dat ze vrijdagavond is gevolgd door een veiligheidsbeambte. Ze was lopend op weg naar haar huis in Los Angeles, toen ze werd aangesproken door een beveiliger. Die wilde weten ‘of zij daar echt wel woonde, want je ziet er verdacht uit”, meldt Gorman op Twitter.
anp
zaterdag 6 maart 2021 om 19:39
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Ik liet mijn sleutels zien en drukte op de zoemer om mezelf binnen te laten. Hij vertrok, zonder excuses. Dit is de realiteit voor zwarte meisjes: de ene dag word je een icoon genoemd, de volgende dag een bedreiging”, schrijft Gorman.

Gorman (22), is een ‘spoken word’-dichter, een vorm van ritmische voordracht. Ze droeg haar gedicht The Hill We Climb voor bij de inauguratie. Dat werk wordt binnenkort ook in het Nederlands vertaald, maar niet door International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld. Zij trok zich terug nadat er discussie was ontstaan of de vertaling niet beter door een Afro-Nederlandse vertaler kon worden uitgevoerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.