Light-product is niet altijd een gezondere keuze

Varia
Feit of fabel: light is altijd een goede keuze als je wilt afvallen.
zaterdag 6 maart 2021 om 03:00
Trebnje, Slovenia - June 03, 2011: A can of Coca Cola light without calories on the white background with a little shadow.
Trebnje, Slovenia - June 03, 2011: A can of Coca Cola light without calories on the white background with a little shadow. beeld istock

Fabel!

Een product mag het label 'light' dragen als er 30 procent minder calorieën, vet of suiker in zit dan in de reguliere variant. Dat klinkt heel mooi, maar in sommige gevallen kan het ook misleidend zijn. Light pindakaas bijvoorbeeld bevat minder vet, maar omdat er wel meer suiker in zit, scheelt dat in de hoeveelheid calorieën nauwelijks. En dan is het product daarmee ook nog eens ongezonder, omdat goede (onverzadigde) vetten uit pinda’s vervangen zijn door ongezond suiker. Ook light chips, light roomijs en light rookworst zijn geen geweldige keuze. Je bespaart er weliswaar wat calorieën mee, maar het blijven ongezonde producten met veel zout, suiker en/of ongezonde vetten. De meeste mensen zullen deze light-varianten bovendien niet net zo lekker vinden als de reguliere producten. Logischer is het dan om je te realiseren dat deze extraatjes traktaties zijn voor af en toe. Je kiest ze daarom niet dagelijks, maar alleen als je jezelf bewust wilt trakteren op iets lekkers. Als je dan een ongezond extraatje kiest, kun je beter kiezen voor iets wat je echt lekker vindt en waar je dan helemaal van kunt genieten. Een ongezond product eten dat ook nog eens niet echt lekker is, heeft geen zin.

Light frisdrank kan dan wél weer een goede keuze zijn als je gewicht wilt verliezen. Natuurlijk zijn water, thee en koffie zonder suiker nog betere keuzes, maar als je nu veel frisdrank drinkt en dat vervangt door light frisdrank, kost dat weinig moeite en je zult het waarschijnlijk snel terugzien in je gewicht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling.

Afbeelding

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten.

Afbeelding

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.