Light-product is niet altijd een gezondere keuze

Varia
Feit of fabel: light is altijd een goede keuze als je wilt afvallen.
zaterdag 6 maart 2021 om 03:00
Trebnje, Slovenia - June 03, 2011: A can of Coca Cola light without calories on the white background with a little shadow.
Trebnje, Slovenia - June 03, 2011: A can of Coca Cola light without calories on the white background with a little shadow. beeld istock

Fabel!

Een product mag het label 'light' dragen als er 30 procent minder calorieën, vet of suiker in zit dan in de reguliere variant. Dat klinkt heel mooi, maar in sommige gevallen kan het ook misleidend zijn. Light pindakaas bijvoorbeeld bevat minder vet, maar omdat er wel meer suiker in zit, scheelt dat in de hoeveelheid calorieën nauwelijks. En dan is het product daarmee ook nog eens ongezonder, omdat goede (onverzadigde) vetten uit pinda’s vervangen zijn door ongezond suiker. Ook light chips, light roomijs en light rookworst zijn geen geweldige keuze. Je bespaart er weliswaar wat calorieën mee, maar het blijven ongezonde producten met veel zout, suiker en/of ongezonde vetten. De meeste mensen zullen deze light-varianten bovendien niet net zo lekker vinden als de reguliere producten. Logischer is het dan om je te realiseren dat deze extraatjes traktaties zijn voor af en toe. Je kiest ze daarom niet dagelijks, maar alleen als je jezelf bewust wilt trakteren op iets lekkers. Als je dan een ongezond extraatje kiest, kun je beter kiezen voor iets wat je echt lekker vindt en waar je dan helemaal van kunt genieten. Een ongezond product eten dat ook nog eens niet echt lekker is, heeft geen zin.

Light frisdrank kan dan wél weer een goede keuze zijn als je gewicht wilt verliezen. Natuurlijk zijn water, thee en koffie zonder suiker nog betere keuzes, maar als je nu veel frisdrank drinkt en dat vervangt door light frisdrank, kost dat weinig moeite en je zult het waarschijnlijk snel terugzien in je gewicht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.

Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.