Rechter geeft geen goedkeuring overname Iddink

Nieuws
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een eerdere goedkeuring voor de fusie van de educatieve dienstverlener Iddink met uitgever Malmberg, een dochteronderneming van mediabedrijf Sanoma, onvoldoende gemotiveerd. Daarom ging er een streep doorheen. Volgens de rechter moet er meer onderzoek worden verricht naar eventuele mededingingsproblemen die door de krachtenbundeling kunnen opspelen.
anp
donderdag 4 maart 2021 om 16:41
Afbeelding
beeld anp
anp

Iddink is onder andere eigenaar van schooladministratiesysteem Magister dat door meer dan de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs wordt gebruikt. De combinatie met Malmberg biedt volgens de bedrijven mogelijkheden om het digitale lesmateriaal van uitgevers beter te laten aansluiten op de elektronische leeromgeving van de school.

De ACM stelde eerder al wel aanvullende eisen aan de deal. Die moesten ervoor zorgen dat innovatie wordt gestimuleerd, maar ook dat er een gelijk speelveld voor uitgevers blijft bestaan. Volgens de rechter had de ACM had in dat besluit gesteld dat het "niet aannemelijk" is dat andere uitgevers worden buitengesloten van data waarover Magister en Malmberg na de overname beschikken. Maar daar moet nu extra onderzoek naar worden gedaan.

Goedkeuring overeenkomst

Nu de rechter niet akkoord ging, moet ook de ACM zich opnieuw buigen over goedkeuring van de overeenkomst. Sanoma kondigde de deal in december 2018 aan.

De ACM zegt in een reactie, ondanks het extra werk dat moet worden gedaan, tevreden te zijn over de uitspraak. Dit omdat de rechter wel meeging in de voorwaarden die door de toezichthouder aan de deal werden gesteld. Dat bevestigt volgens de ACM dat gedragsvoorwaarden een "adequaat middel" kunnen zijn om mededingingsproblemen op te lossen en "innovatie te bevorderen".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twitter maakt toegang externe ontwikkelaars betaald

Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf op het eigen platform.

Afbeelding

Onderzoek: relatie tussen alcoholgebruik en kanker weinig bekend

Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie.

Afbeelding

CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer

In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Productieproblemen en afkoelende economie hinderden Apple

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars.