Nog geen drie kwart basisscholieren haalt vereiste schrijfniveau

Nieuws
Nog geen drie kwart (73 procent) van de leerlingen verlaat het basisonderwijs met het schrijfvaardigheidsniveau (1F) dat normaal zou moeten zijn voor wie groep 8 achter de rug heeft. Van de kinderen in het speciaal basisonderwijs haalt maar een derde dit.
anp
donderdag 4 maart 2021 om 16:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Dat meldt de onderwijsinspectie op basis van het deze maand verschenen rapport Peil.Schrijfvaardigheid. De prestaties van leerlingen zijn al ruim tien jaar stabiel en voldoen nog steeds niet aan de ambities die zijn gesteld door de commissie-Meijerink. Deze expertgroep bepaalde in 2009 wat leerlingen wanneer moeten kennen en kunnen. Hij hoopte dat 85 procent het fundamentele schrijfniveau zou gaan halen.

De huidige percentages voor niveau 1F betekenen dat elk jaar enkele tienduizenden leerlingen het (speciaal) basisonderwijs verlaten zonder een stevig fundament voor schrijven, aldus de inspectie.

Uit het onderzoek blijkt volgens deze organisatie ook dat schrijven ‘niet alleen moeilijk te onderwijzen en te beoordelen is, maar ook lastig te organiseren in de klas.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

Afbeelding

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.