Tekening Van Gogh geveild voor ruim 8,5 miljoen euro

Nieuws
Een tekening van Vincent van Gogh van een meisje heeft maandag bij een veiling van Christie's in New York 8,6 miljoen euro opgeleverd. Het ging om de tekening La Mousmé, waarvan Van Gogh ook een schilderij maakte, dat hangt in de National Gallery of Art in Washington.
anp
dinsdag 2 maart 2021 om 03:25
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens het veilinghuis ging het om een van de beste tekeningen ooit door Van Gogh gemaakt. Christie's schatte de opbrengst van het werk vooraf op 7 à 10 miljoen dollar. Het is getekend in de zomer van 1888 in het Franse Arles. Van Gogh werd voor het werk geïnspireerd door Japanse kunst en de roman Madame Chrysanthème van Pierre Loti.

Wie de koper is, is niet bekendgemaakt. Ook wie de tekening verkocht, meldde Christie's niet. Volgens The Art Newspaper komt de tekening echter uit de collectie van het in Londen gevestigde kunsthuis Thomas Gibson.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Productieproblemen en afkoelende economie hinderden Apple

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars.

Afbeelding

Spanje haalt banden aan met Marokko ondanks verdeeldheid regering

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag een bezoek gebracht aan Marokko om de banden aan te halen. Hij krijgt veel kritiek over die reis en zelfs binnen zijn eigen regering klinken bezwaren omdat Spanje zou zijn gezwicht voor de Marokkaanse druk.

Afbeelding

Groei Google-moeder zwakt af, maar bedrijf belooft nieuwe energie

De groei van de omzet van Google-moeder Alphabet is in het afgelopen kwartaal bijna tot stilstand gekomen. Over heel het jaar was er nog wel een stevige verkoopplus. Maar de winst daalde aanzienlijk. Eerder zette Alphabet al het mes in het personeelsbestand waardoor 10.

Afbeelding

Starbucks krijgt minder bezoekers, vooral in China

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft het afgelopen kwartaal minder bezoekers getrokken. De omzet nam wel toe maar dat kwam volledig door prijsverhogingen.

Afbeelding

Webwinkel Amazon groeide door, maar leed wel verlies

Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft vorig jaar zijn omzet verder opgevoerd. Het bedrijf verkocht 9 procent meer, maar desondanks zette Amazon een stevig verlies in de boeken.