'Ruim 20.000 extra mensen nodig voor klimaatdoelen'

Nieuws
Om de klimaatdoelen van Parijs te halen zijn naar schatting 23.000 tot 28.000 extra werknemers nodig voor bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, het aansluiten van laadpalen en de plaatsing van windmolens. Probleem daarbij is dat er steeds minder mensen met de juiste technische kwalificaties beschikbaar zijn. Dat berekenden onderzoekers van Ecorys in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
anp
zaterdag 27 februari 2021 om 08:09 aangepast 09:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Het aantal mbo-studenten in de techniek neemt tussen 2020 en 2030 naar verwachting af met zo’n 24.000 mensen. Ook het aantal gediplomeerden met hbo-techniek daalt. Ondertussen zijn volgens de NVDE tienduizenden vakmensen nodig die met hun kennis en kunde de energietransitie uiteindelijk in de praktijk gaan brengen.

Volgens de NVDE moeten er maatregelen worden genomen om jongeren voor technische opleidingen te laten kiezen. Zo zou het collegegeld voor mbo-techniek moeten worden afgeschaft en moet er een extra bonus komen voor meisjes die voor een technische opleiding kiezen. Ook moeten betere omscholingsregelingen worden ingesteld. En moeten mbo-studenten een titel kunnen krijgen, zoals het geval is bij universitaire en hbo-studies.

Kans

"Feitelijk heb je met mbo-techniek een baangarantie", zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. "Het vele werk aan de energietransitie is ook een belangrijke kans, zeker in tijden van economische crisis, maar het is ook een kritische succesvoorwaarde voor het klimaatbeleid."

Het Klimaatakkoord telt zo’n 250 maatregelen, die moeten leiden tot 49 procent CO2-reductie in 2030. Europees breed is zelfs afgesproken dat de uitstoot met 55 procent moet worden verminderd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spoedeisende hulp in Meppel 's nachts dicht om tekort dokters

De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege 'een tijdelijk tekort aan arts-assistenten', laat het ziekenhuis weten.

Afbeelding

Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.

Afbeelding

Grand Prix Zandvoort ontving miljoenen aan coronasubsidie

De Grand Prix van Zandvoort kreeg de afgelopen jaren voor bijna 1,8 miljoen euro aan coronasubsidie. Dat bevestigen cijfers op de website van de Europese Commissie na berichtgeving van RTL Nieuws.

Afbeelding

ASML en Philips onderaan in AEX, Signify aan kop na cijfers

ASML en Philips behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien onder aanvoering van Signify. Chipmachinemaker ASML had last van tegenvallende resultaten van zijn grote Amerikaanse klant Intel.

Afbeelding

Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.