‘Dip in huizenbouw geeft bouwonderneming financieel lucht’

Nieuws
Een dip in de huizenbouw geeft bouwondernemingen de komende jaren financieel lucht. Door dalende bouwkosten worden de marges in de bouw de komende jaren beter, voorspelt ABN AMRO in een nieuw rapport over de bouw voor de komende jaren.
anp
vrijdag 26 februari 2021 om 00:11
Afbeelding
beeld anp

De bank verwacht namelijk dat er minder bouwprojecten op de markt komen en dat kan positief uitpakken. ‘De marges van bouwbedrijven stonden in de afgelopen jaren sterk onder druk, toen er sprake was van een hoogconjunctuur. Het aantal bouwprojecten nam sterk toe, maar de capaciteit bleef achter. Daardoor moesten bedrijven tegen hoge tarieven extern personeel inhuren om aan de vraag te kunnen voldoen”, vertelt Madeline Buijs, sectoreconoom bouw van ABN AMRO.

De marges kunnen weer omhoog omdat de opdrachten de komende jaren vanwege de stikstofcrisis minder worden, denkt de bank. Door een besluit van de Raad van State uit 2019 kwamen veel bouwprojecten in het gedrang door de maximale hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten. Dat bemoeilijkt de ambities van het kabinet om tegen 2030 circa 1 miljoen huizen te hebben gebouwd.

De bank verwacht net als het Economisch Instituut voor de Bouw een krimp van 3 procent in de woningbouw, maar denkt ook dat deze in 2022 weer met 5 procent zal groeien. De krimp komt onder andere doordat het aantal vergunningen voor woningbouw en de utiliteitsbouw, zoals kantoren en ziekenhuizen, daalde. Volgens het CBS herstelden de bouwvergunningen voor woningen het afgelopen jaar, maar die voor de utiliteitsbouw niet. Daarnaast kent de bouw langjarige processen, dus de effecten daarvan zijn niet altijd direct te zien.

De grond-, weg- en waterbouw, dus de infrastructuur, krijgt met een krimp van 3,5 procent het meeste last van de stikstofcrisis. Daardoor zullen vertragingen optreden bij de bouw van onder meer bruggen en tunnels. Andere sectoren van de bouw, zoals de architecten, zullen ook last krijgen van de dalende opdrachten in de woningbouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte vindt rapport van Remkes stevig met duidelijke conclusies

Premier Mark Rutte vindt het stuk van Johan Remkes over de stikstofproblematiek een "stevig rapport met duidelijke conclusies". Het kabinet gaat het stuk bestuderen en "ik hoop dat we samen met alle partijen - boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden - stappen kunnen..

Afbeelding

PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden.

Afbeelding

Hoekstra ziet 'goede aanknopingspunten' in rapport Remkes

Het langverwachte stikstofrapport van Johan Remkes "biedt goede aanknopingspunten voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van kwetsbare natuur", schrijft CDA-leider Wopke Hoekstra in een eerste reactie op de bevindingen.

Afbeelding

BBB-voorvrouw Van der Plas vindt rapport Remkes veelbelovend

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de 'onafhankelijke gespreksleider' over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief.

Afbeelding

Wall Street lager na sterke rally, aandacht voor banencijfer ADP

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag lager geopend. Daarmee werd een stapje terug gedaan op Wall Street na de sterke rally van de afgelopen twee dagen door de hoop dat de Amerikaanse centrale bank minder agressief zal worden met het verhogen van de rente tegen de hoge i..

Afbeelding

Turkse president en Britse premier op nieuwe Europese ‘burentop’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de nieuwe Britse premier Liz Truss maken donderdag hun opwachting op een nieuwe Europese top. Zij en nog een veertigtal collega-leiders nemen deel aan een nieuw overlegforum voor EU-landen en hun buren.