VN-baas: mensenrechten lopen gevaar door coronapandemie

Nieuws
Landen gebruiken coronamaatregelen als voorwendsel om mensenrechten te beperken. Andersdenkenden en onafhankelijke media wordt het zwijgen opgelegd, waarschuwt de baas van de Verenigde Naties, António Guterres. Onder het mom van coronabestrijding worden basisvrijheden afgeschaft, aldus de secretaris-generaal in een videoboodschap als openingsspeech voor een vergadering van de VN-mensenrechtenraad.
anp
maandag 22 februari 2021 om 13:35
Afbeelding
beeld anp

Guterres noemt geen namen. Maar volgens de VN-leider worden er in bepaalde landen strenge veiligheids- en noodmaatregelen afgekondigd om zogenaamd de coronacrisis te bestrijden. Feitelijk misbruiken de machthebbers de coronapandemie zodat de ‘meest fundamentele vrijheden’ van burgers verdwijnen. Hij spreekt over een vicieuze cirkel aan schendingen.

Guterres wijst op het uithollen van verkiezingen en het onderdrukken van de stem van de oppositie. Mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en zelfs gezondheidsmedewerkers worden gearresteerd, vervolgd, geïntimideerd of in de gaten gehouden omdat ze coronabeperkingen bekritiseren of juist het gebrek aan maatregelen aan de kaak stellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdamse moskeeën roepen in vrijdaggebed op rellen te stoppen

Amsterdamse moskeeën staan bij het vrijdaggebed stil bij de ongeregeldheden rondom de WK-voetbalwedstrijden met Marokko. Imams zullen oproepen te stoppen met rellen en ouders wordt gevraagd te praten met hun kinderen, zegt Mohamed el Fakiri, secretaris van de Raad voor Marokkaa..

Afbeelding

Meer gemeenten verlengen noodopvang asielzoekers

Steeds meer gemeenten besluiten om hun tijdelijke locaties voor de opvang van asielzoekers langer beschikbaar te houden. Dat doen ze omdat er nog altijd geen oplossing is voor het tekort aan reguliere opvangplekken.

Afbeelding

AFM tikt beleggingsbedrijven op vingers om gebrekkige informatie

Mensen die zelfstandig beleggen zijn vaak onvoldoende geïnformeerd over de kosten die dit met zich mee kan brengen, vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Om tot die conclusie te komen onderzocht de toezichthouder een aantal beleggingsbedrijven.

Afbeelding

Prosus bovenaan in lagere AEX, Philips in staartgroep

Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder liftte mee op een forse koerswinst van Tencent.

Afbeelding

Groothandels Makro kampen met cyberaanval

Groothandelsketen Makro is slachtoffer geworden van een cyberaanval, meldt de Nederlandse divisie van het bedrijf op Twitter. Via hetzelfde platform stellen klanten vragen over haperende systemen bij de groothandels.

Afbeelding

Verenigde Naties uiten zorgen over nieuwe strafwetten Indonesië

De Verenigde Naties maken zich zorgen over het nieuwe wetboek van strafrecht in Indonesië. Delen daarvan ‘lijken onverenigbaar’ met fundamentele vrijheden en mensenrechten, aldus de internationale organisatie.