Ollongren: briefstem niet ongeldig als handtekening ontbreekt

Nieuws
Als mensen die volgende maand per post hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen vergeten hun stempas te ondertekenen, zal hun stem niet ongeldig worden verklaard. Dat benadrukt minister Kajsa Ollongren.
anp
vrijdag 12 februari 2021 om 11:22
Afbeelding
beeld anp

De bewindsvrouw reageerde op een proef die deze week in Den Haag werd gehouden met een kleine groep 70-plussers, de groep voor wie briefstemmen mogelijk is bij de verkiezingen vanwege het risico voor deze mensen op een coronabesmetting. Daar verliep niet alles zoals het moest.

Als mensen per post stemmen krijgen ze een stempas, een stembiljet en twee enveloppen, legt Ollongren uit. In één van de enveloppen stoppen ze het ingevulde stembiljet, waarna deze envelop wordt gesloten. Vervolgens gaat die, met de getekende stempas, in de retourenvelop.

De dubbele envelop is belangrijk voor het briefgeheim, aldus de minister. Maar ook als daarbij een fout wordt gemaakt, wordt een stem niet ongeldig verklaard.

Ollongren zegt dat er de afgelopen tijd is geoefend met grote groepen, en dat er ook de komende tijd wordt ingezet op communicatie richting 70-plussers om de procedure goed uit te leggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

De inflatie in Frankrijk is in november tegen de verwachtingen in op recordhoogte blijven steken. Het leven in het land was vorige maand 7,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is onveranderd vergeleken met oktober.

Afbeelding

Nederland wil meer culturele samenwerking met Oekraïne

Nederland wil meer culturele samenwerking met Oekraïne, maakte staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) in Brussel bekend tijdens een overleg met cultuurministers.

Afbeelding

Op Schiphol aangehouden man had geen gevaarlijke stoffen bij zich

De 55-jarige man die dinsdag op Schiphol werd aangehouden had geen gevaarlijke stoffen bij zich. Dat is gebleken uit onderzoek van twee speciale teams van Defensie en het RIVM, zo meldt de marechaussee woensdag.

Afbeelding

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. "We hadden een goed gesprek over samenwerking, mensenrechten, energielevering en gezondheidszorg", laat ze weten.

Afbeelding

Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter tegen gehoorschade

Muziek moet nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet, dat bezorgd is om de toenemende gehoorschade in ons land.

Afbeelding

Chinese oud-president Jiang Zemin (96) overleden

De Chinese oud-president Jiang Zemin is overleden. Chinese staatsmedia melden dat hij woensdag op 96-jarige leeftijd is overleden in Shanghai. Hij is overleden aan leukemie en orgaanfalen.