Omstreden Republikeinse parlementariër uit commissies gezet

Nieuws
Het Republikeinse parlementslid Marjorie Taylor Greene is uit twee belangrijke parlementscommissies gestemd door het Lagerhuis van het Amerikaanse parlement. De Democraten dienden donderdag een wetsvoorstel in om Greene uit de commissies te verwijderen. 230 afgevaardigden, onder wie elf Republikeinen, stemden in om het parlementslid uit de staat Georgië te verwijderen, 199 afgevaardigden stemden tegen.
anp
vrijdag 5 februari 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld anp

Greene staat bekend om de complottheorieën die zij geregeld verspreidt en heeft opgeroepen tot het doden van medeparlementariërs en zulke oproepen van anderen gesteund. De Democraten kwamen met het wetsvoorstel nadat de Republikeinen weigerden aanstalten te maken om haar te straffen. Greene zat in een parlementscommissie over de begroting van het Huis van Afgevaardigden en in een commissie over thuisonderwijs en thuiswerken.

Republikeinse afgevaardigde Kevin McCarthy noemde het verwijderden van Greene ‘een partijdige machtsgreep’ en verweet de Democraten hypocrisie voor het niet berispen van hun eigen afgevaardigden na controversiële opmerkingen.

Greene sprak vorige maand haar steun uit voor de extreemrechtse QAnon-complottheorie en herhaalde meermaals de valse bewering van Trump dat hij de verkiezingen op 3 november zou hebben gewonnen. Ook zou ze in 2018 en 2019 steun hebben betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe hebben opgeroepen.

Greene deed uren voor de stemming over haar verwijdering afstand van enkele uitspraken. ‘Dit waren woorden uit het verleden en die vertegenwoordigen mij en mijn waarden niet”, aldus Greene. In de speech verwijderde Greene zich van QAnon en ze nam afstand van haar eerdere claims dat enkele schietpartijen op scholen en de aanslagen op 11 september niet zouden hebben plaatsgevonden.

De harde, geregeld gewelddadige retoriek vanuit de uiterst rechtse hoek van de Republikeinse partij is sinds de dodelijke aanval op het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari onderwerp van verhit debat in de Verenigde Staten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.