Omstreden Republikeinse parlementariër uit commissies gezet

Nieuws
Het Republikeinse parlementslid Marjorie Taylor Greene is uit twee belangrijke parlementscommissies gestemd door het Lagerhuis van het Amerikaanse parlement. De Democraten dienden donderdag een wetsvoorstel in om Greene uit de commissies te verwijderen. 230 afgevaardigden, onder wie elf Republikeinen, stemden in om het parlementslid uit de staat Georgië te verwijderen, 199 afgevaardigden stemden tegen.
anp
vrijdag 5 februari 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld anp

Greene staat bekend om de complottheorieën die zij geregeld verspreidt en heeft opgeroepen tot het doden van medeparlementariërs en zulke oproepen van anderen gesteund. De Democraten kwamen met het wetsvoorstel nadat de Republikeinen weigerden aanstalten te maken om haar te straffen. Greene zat in een parlementscommissie over de begroting van het Huis van Afgevaardigden en in een commissie over thuisonderwijs en thuiswerken.

Republikeinse afgevaardigde Kevin McCarthy noemde het verwijderden van Greene ‘een partijdige machtsgreep’ en verweet de Democraten hypocrisie voor het niet berispen van hun eigen afgevaardigden na controversiële opmerkingen.

Greene sprak vorige maand haar steun uit voor de extreemrechtse QAnon-complottheorie en herhaalde meermaals de valse bewering van Trump dat hij de verkiezingen op 3 november zou hebben gewonnen. Ook zou ze in 2018 en 2019 steun hebben betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe hebben opgeroepen.

Greene deed uren voor de stemming over haar verwijdering afstand van enkele uitspraken. ‘Dit waren woorden uit het verleden en die vertegenwoordigen mij en mijn waarden niet”, aldus Greene. In de speech verwijderde Greene zich van QAnon en ze nam afstand van haar eerdere claims dat enkele schietpartijen op scholen en de aanslagen op 11 september niet zouden hebben plaatsgevonden.

De harde, geregeld gewelddadige retoriek vanuit de uiterst rechtse hoek van de Republikeinse partij is sinds de dodelijke aanval op het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari onderwerp van verhit debat in de Verenigde Staten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Lukas O. besluit te zwijgen na aanhouding vriend in Mallorcazaak

De onverwachte aanhouding van verdachte Martijn T. (20) tijdens de derde zittingsdag van de Mallorcazaak, leidt ertoe dat zijn goede vriend en medeverdachte Lukas O. (19) niets meer wil verklaren tijdens de inhoudelijke behandeling. De geschrokken O.

Afbeelding

Belgische premier: top met 44 landen toont isolement Rusland

De bijeenkomst van de leiders van 44 Europese landen donderdag toont hoezeer Rusland alleen staat, zegt de Belgische premier Alexander De Croo. Alleen de leiders van Rusland en zijn bondgenoot Belarus zijn niet welkom in Praag.

Afbeelding

Shell onderuit in rode AEX na tegenvallende handelsupdate

Een flinke koersdaling van olie- en gasconcern Shell zorgde donderdag voor druk op de Amsterdamse AEX-index die in het rood stond. Shell kwam met een handelsupdate over het derde kwartaal die volgens analisten zwak was.

Afbeelding

17-jarige jongen gewond bij explosie in Utrecht

Bij een explosie in Utrecht is in de nacht van woensdag op donderdag een 17-jarige jongen uit Almere gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie donderdag.

Afbeelding

Van der Burg roept gemeenten opnieuw op meer opvang te regelen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stuurt donderdag alle gemeenten een brief ‘met het verzoek om bij te dragen aan het bieden van voldoende plekken voor minderjarige asielaanvragers met begeleiding’.

Afbeelding

VluchtelingenWerk: kabinet nu aan zet om snel met plan te komen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet nu zo snel mogelijk met een plan komen om de situatie voor asielzoekers te verbeteren. Dat zegt VluchtelingenWerk in reactie op de uitspraak in het kort geding die de hulporganisatie tegen de Staat aanspande.