Recordkrimp Spaanse economie door corona

Nieuws
De Spaanse economie is vorig jaar met 11 procent gekrompen onder druk van de lockdowns tegen de uitbraak van het coronavirus, de sterkste neergang ooit gemeten door het Spaanse statistiekbureau. Daarmee behoort Spanje tot de zwaarst door de coronacrisis getroffen landen in Europa.
anp
vrijdag 29 januari 2021 om 09:40
Afbeelding
beeld anp

Als gevolg van de lockdowns en de zware beperkingen voor de luchtvaart werd bijvoorbeeld de belangrijke toeristische sector van Spanje hard geraakt. Overigens liet de Spaanse economie in het vierde kwartaal wel onverwacht een groei zien van 0,4 procent op kwartaalbasis, terwijl economen juist op een daling hadden gerekend. Op jaarbasis was er sprake van een economische krimp met 9,1 procent in de laatste drie maanden van 2020.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.