Europese beurzen flink lager in nerveuze handel

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag flink omlaag gegaan tijdens een nerveuze handelssessie. De aandacht bleef vooral uitgaan naar de beursgekte en de grote koersschommelingen op Wall Street rond bedrijven waar kleine beleggers zich via sociale media achter hebben geschaard. Daarnaast verwerkten beleggers de resultaten van grote Europese bedrijven als Daimler, Ericsson, BBVA en Hennes & Mauritz (H&M).
anp
vrijdag 29 januari 2021 om 09:39
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 639,38 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 960,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,6 procent.

Nokia won 2,7 procent in Helsinki. De Finse maker van netwerkapparatuur behoort tot de groep bedrijven waarvan populaire apps voor kleine beleggers als Robinhood de handel hebben beperkt. Robinhood gaf aan dat beleggers die handelen via de app hun posities in onder andere GameStop, BlackBerry, Bed Bath & Beyond en Nokia alleen nog kunnen afbouwen. De maatregel is volgens Robinhood nodig wegens recente heftige koersbewegingen rond deze bedrijven.

AkzoNobel daalde 1,4 procent in de AEX. Het verfconcern heeft een bindend bod van 1,4 miljard euro uitgebracht op zijn Finse branchegenoot Tikkurila. Eerder deze maand maakte Akzo al bekend interesse te hebben in Tikkurila. Met het bod ontketent het bedrijf een overnamestrijd met het Amerikaanse PPG.

Signify zakt

In de MidKap zakte Signify 1,6 procent. Het verlichtingsbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst, maar verwacht nog lang last te hebben van de effecten van de coronacrisis. Donderdag werd al bekend dat de voormalige lichttak van Philips wereldwijd meer dan 700 banen gaat schrappen, waarvan 250 in Nederland. Vastgoedbedrijf WDP, dat ook met cijfers kwam, dikte 2,6 procent aan. KBC Securities verhoogde het advies voor het aandeel. Beursintermediair Flow Traders (plus 1,9 procent) profiteerde van een koopadvies van Jefferies.

Ericsson dikte 9 procent aan in Stockholm. De Zweedse maker van telecomapparatuur presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, dankzij sterke verkoop van apparatuur voor het nieuwe mobiele 5G-netwerk. Ook profiteerde het bedrijf van het verbod in veel landen op het gebruik van apparatuur van de Chinese concurrent Huawei. SSAB steeg 6,5 procent. Het Zweedse staalbedrijf heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken rond het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden.

De euro was 1,2104 dollar waard, tegen 1,2122 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 52,04 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 55,39 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.