Zeldzaam portret van Botticelli afgehamerd op 92 miljoen dollar

Nieuws
Een portret van een onbekende jongeman geschilderd door de Italiaan Sandro Botticelli (1445-1510) is bij Sotheby’s in New York geveild voor ruim 92 miljoen dollar (76 miljoen euro). Er was 80 miljoen dollar voor verwacht. De koper is vooralsnog onbekend, maar The Art Newspaper houdt het vooralsnog op een Rus.
anp
donderdag 28 januari 2021 om 18:11
Afbeelding
beeld anp
anp

De verwachtingen waren al hooggespannen, omdat het een erg belangrijk en zeer zeldzaam stuk is. De meeste werken van Botticelli hangen in musea en slechts een tiental daarvan zijn portretten.

‘De prijs die vandaag is bereikt, maakt dit niet alleen een van de waardevolste portretten ooit verkocht, maar ook het op één na waardevolste schilderij van een oude meester dat ooit is geveild”, aldus Sotheby’s. De duurste geveilde oude meester was de aan Leonardo da Vinci toegeschreven Salvator Mundi voor 450 miljoen dollar, in 2017 bij Christie’s in New York.

Van grote kwaliteit

Sotheby’s noemde de Botticelli eerder al een van de belangrijkste portretten, ‘uit welke periode dan ook, die ooit op een veiling kwamen”, naast Gustav Klimts portret van Adele Bloch-Bauer II en Van Goghs portret van Dr. Gachet, die allebei meer dan 80 miljoen dollar opbrachten.

De knappe jongeling die een rond schilderijtje vasthoudt van Botticelli is ook van grote kwaliteit, zeggen kenners. ‘Onze jongeman is 550 jaar oud, maar hij ziet eruit alsof hij hier vanmorgen had kunnen binnenwandelen,’ zei George Wachter, Sotheby’s specialist op het gebied oude meesters, eerder in The Guardian. De catalogus noemt het schilderij ‘tijdloos modern in zijn grimmige eenvoud, gedurfde kleuren en grafische lineariteit”.

De Botticelli was van een particulier die het werk in 1982 in Groot-Brittannië had gekocht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

Afbeelding

Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van..

Afbeelding

Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft.

Afbeelding

Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd.

Afbeelding

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken.

Afbeelding

Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen..