Marokko gaat vaccineren: distributie vaccins al begonnen

Nieuws
De Marokkaanse autoriteiten leggen de laatste hand aan de voorbereidingen voor een grootschalige vaccinatiecampagne. Die moet deze week van start gaan. Marokko wordt dan het eerste Afrikaanse land dat op grote schaal burgers gaat inenten tegen het coronavirus.
anp
dinsdag 26 januari 2021 om 12:58
Afbeelding
beeld anp

Marokkanen kunnen zich binnenkort op ongeveer 3000 locaties in hun land laten vaccineren tegen het coronavirus, zegt het hoofd van het vaccinatieprogramma. De distributie van de vaccins is al begonnen en er zijn afspraken gemaakt met medisch personeel dat zich kan laten inenten. Ook kunnen burgers zich via internet aanmelden voor een prik.

Het Noord-Afrikaanse land ontving vorige week 2 miljoen doses van een vaccin van AstraZeneca dat is geproduceerd door het Indiase Serum Institute. De Marokkaanse autoriteiten verwachten woensdag ook nog een half miljoen doses van het middel van het Chinese Sinopharm.

Twee middelen

Marokko heeft in totaal 66 miljoen doses besteld van de twee middelen. Het land zou dat anders hebben aangepakt dan sommige andere ontwikkelingslanden, die bijvoorbeeld via de Wereldgezondheidsorganisatie probeerden om vaccins te regelen. De Marokkaanse regering deed volgens een ingewijde rechtstreeks zaken met de vaccinmakers.

Marokko is zwaar getroffen door de pandemie. De economie kromp vorig jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds met ruim 7 procent. Daardoor steeg ook de werkeloosheid. Er kwamen ook Nederlanders vast te zitten in Marokko toen de autoriteiten daar een lockdown instelden. Hun repatriëring verliep moeizaam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

17-jarige jongen gewond bij explosie in Utrecht

Bij een explosie in Utrecht is in de nacht van woensdag op donderdag een 17-jarige jongen uit Almere gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie donderdag.

Afbeelding

Van der Burg roept gemeenten opnieuw op meer opvang te regelen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stuurt donderdag alle gemeenten een brief ‘met het verzoek om bij te dragen aan het bieden van voldoende plekken voor minderjarige asielaanvragers met begeleiding’.

Afbeelding

VluchtelingenWerk: kabinet nu aan zet om snel met plan te komen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet nu zo snel mogelijk met een plan komen om de situatie voor asielzoekers te verbeteren. Dat zegt VluchtelingenWerk in reactie op de uitspraak in het kort geding die de hulporganisatie tegen de Staat aanspande.

Afbeelding

Preventief fouilleren in Alkmaar voor Europese wedstrijd AZ

De politie mag donderdag mensen preventief fouilleren in de buurt van het stadion van AZ en in het centrum van Alkmaar. AZ speelt donderdagavond in de Conference League tegen Apollon Limassol uit Cyprus.

Afbeelding

NVM voorziet oplopend tekort woningen door stokkende nieuwbouw

Het tekort aan woningen zal de komende jaren verder oplopen, voorziet makelaarsvereniging NVM. Het lukt namelijk nog altijd niet om genoeg woningen te bouwen, liet de sectorvereniging weten bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.

Afbeelding

Transavia investeert in start-up elektrisch vliegen FlyWithLucy

Luchtvaartmaatschappij Transavia investeert in de start-up voor elektrisch vliegen FlyWithLucy. Het is niet bekend hoeveel geld Transavia steekt in de nieuwe maatschappij, die vanaf 2025 zijn eerste elektrische vluchten gaat aanbieden vanaf het vliegveld van Eindhoven.