Den Bosch houdt rekening met nieuwe rellen: noodverordening

Nieuws
Burgemeester Jack Mikkers heeft dinsdag voor grote delen van Den Bosch een noodverordening ingesteld. De maatregel gaat per direct in. Hij besloot daartoe na oproepen tot gewelddadige rellen. Ook heeft Mikkers grote delen van ’s-Hertogenbosch aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen ook zonder aanleiding kan worden gefouilleerd.
anp
dinsdag 26 januari 2021 om 12:46 aangepast 13:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Inmiddels heeft kindcentrum De Ontdekking bij winkelcentrum De Helftheuvel ouders rond de middag opgeroepen hun kind af te komen halen. "Wij ontvangen signalen dat er rond 14.00 uur mensen zich gaan verzamelen bij de Helftheuvelpassage vanwege onvrede over alle coronamaatregelen", meldt de school op twitter. "Vanwege de rellen en plunderingen van gisterenavond maken wij ons grote zorgen. Wij vragen u, indien mogelijk, uw kind zo snel mogelijk op te komen halen."

Volgens het Brabants Dagblad is winkelcentrum de Helftheuvel ontruimd. Ook de school Helicon MBO zou ontruimd zijn. In Rosmalen worden winkels dichtgetimmerd. Politie en gemeente konden dat nog niet bevestigen.

Actief oproepen

De politie houdt volgens Mikkers rekening met nieuwe rellen na de plunderingen en vernielingen maandagavond. "We zien dat personen actief oproepen zich te verzamelen en oproepen tot geweldgebruik", zo schrijft Mikkers. "De politie heeft signalen dat deze mensen zich willen keren tegen politie, handhavers en hulpverleners. Ook wijzen de signalen op het willen verstoren van de openbare orde. Uit voorzorg neemt de gemeente daarom nu deze maatregel."

De noodverordening stelt de politie in staat de toegangswegen te controleren. Wie niet per se in het aangewezen gebied moet zijn, kan worden teruggestuurd. Ook samenscholingen zijn verboden. Datzelfde geldt voor vuurwerk en voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt.

Door de maatregelen kan de politie de dreiging volgens Mikkers zoveel mogelijk beperken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.

Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.