Kabinet helpt bedrijven die winterslaap willen houden

Nieuws
Bedrijven die een winterslaap willen houden om de coronacrisis door te komen, kunnen ook gebruik maken van leningen ter waarde van 200 miljoen euro in totaal. De kredietregeling maakt onderdeel van de verruiming van het steunpakket, maar moet nog wel verder uitgewerkt. Bedrijven die voor zo’n ‘Doornroosje-arrangement’ kiezen, kunnen ook rekenen op een coulante fiscus: de Belastingdienst belooft welwillend te kijken naar verzoeken om belastingschulden kwijt te schelden.
anp
donderdag 21 januari 2021 om 20:33
Afbeelding
beeld anp

De Tweede en Eerste Kamer namen vorig jaar een wet aan die bedrijven moet helpen faillissement af te wenden, met behulp van schuldeisers. Het kabinet hoopt dat bedrijven die in de kern gezond zijn, maar door de coronamaatregelen niet of nauwelijks omzet draaien, van deze wet gebruik kunnen maken om weer te ondernemen als de maatregelen flink versoepeld zijn. Een veelgenoemd voorbeeld zijn de nachtclubs, die voorlopig echt nog dicht moeten blijven, maar na de coronacrisis kunnen rekenen op een behoorlijke omzet.

Die bedrijven kunnen nu ook op zogenoemd TOA-krediet rekenen. Het gaat om leningen tussen de 75.000 en 100.000 euro, die tot ongeveer 10 jaar lopen. De rente zal lager zijn dan over het algemeen door de markt wordt aangeboden. Hoe de precieze regeling eruit komt te zien, moet nog blijken. Belangrijk is wel dat alleen bedrijven zo’n lening krijgen als ze na zo’n akkoord ‘financieel gezond worden”.

Uitstel

Voor alle bedrijven geldt overigens dat ze hun achterstallige belastingen pas veel later hoeven terug te betalen. Het uitstel is verder verlengd, kondigde het kabinet aan. Het idee is dat ook ondernemers in winterslaap hiervan kunnen profiteren. Bedrijven kunnen tot 1 juli belastinguitstel aanvragen, in plaats van tot 1 april. Ondernemers hoeven hun belastingschuld pas vanaf 1 oktober af te betalen, en krijgen hier drie jaar de tijd voor.

Ondernemers die een time-out nemen, kunnen zelfs vragen of de fiscus hun belastingschuld kwijtscheldt. Het kabinet belooft dat de Belastingdienst zich daarin coulant opstelt. ‘Dat betekent dat de Belastingdienst bij twijfel een verzoek zal toekennen.’ Wel zal worden gekeken of het lange uitstel van betaling niet al genoeg soelaas biedt. Verder geldt ook voor deze regeling dat bedrijven in de kern gezond moeten zijn. ‘Deskundige derden, zoals banken en accountants’ zullen dit moeten beoordelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie vindt ruim 400 kilo vuurwerk in Rotterdam en Ridderkerk

De politie heeft deze week in Rotterdam en in Ridderkerk honderden kilo’s aan professioneel vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk lag zonder bescherming opgeslagen in twee woningen. Twee mannen van 19 jaar zijn aangehouden.

Afbeelding

Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien.

Afbeelding

Drie aanhoudingen om mogelijke miljoenenfraude met coronasteun

De Arbeidsinspectie heeft drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht mogelijk voor miljoenen te hebben gefraudeerd met coronasteun. Het gaat om ruim 2 miljoen euro aan voorschotten voor de zogeheten NOW-subsidie.

Afbeelding

Farmareus Pfizer pompt 1,2 miljard euro in Belgische fabriek

Farmareus Pfizer gaat meer dan 1,2 miljard euro in zijn fabriek in het Belgische Puurs investeren. De productiecapaciteit wordt uitgebreid, de koelopslag vergroot en het verpakkingsproces uitgebreid, gespreid over drie jaar.

Afbeelding

Meldplicht voor apenpokken wordt afgeschaft

Artsen hoeven het apenpokkenvirus (tegenwoordig mpox genoemd) of vermoedens daarvan niet meer direct te melden. De ziekte zal niet langer worden aangemerkt als een A-infectieziekte, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging.