Uitkeringsaanvragen VS licht gedaald, maar nog torenhoog

Nieuws
Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week licht afgenomen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid gaat het evenwel nog altijd om 900.000 aanvragen. Een week eerder was nog een sterke toename van het aantal aanvragen geregistreerd.
anp
donderdag 21 januari 2021 om 15:53
Afbeelding
beeld anp
anp

De tweede golf van het coronavirus grijpt ook in de VS om zich heen en dat leidt opnieuw tot bedrijfssluitingen. Daardoor blijven er veel mensen een beroep doen op het sociale vangnet. De afgelopen maanden gingen tientallen miljoenen Amerikanen hen al voor. Een coronasteunpakket dat eind vorig jaar werd goedgekeurd door de politiek in Washington kan wel wat verlichting brengen. Dat biedt weer meer ruimte voor bedrijven om loonsteun te krijgen waardoor personeel niet hoeft te worden ontslagen.

Economen hadden op een afname tot 935.000 aanvragen gerekend, nadat een week eerder 965.000 aanvragen waren gemeld. Dat laatste getal werd nu echter neerwaarts bijgesteld tot 926.000.

In maart schoot het aantal uitkeringsaanvragen in de VS omhoog toen het coronavirus voet aan de grond kreeg in het land. Maandenlang lag dat cijfer vervolgens boven de 1 miljoen per week, totdat het in augustus eronder dook. Ook daarna lukt het echter nog niet om het aantal aanvragen te laten zakken tot de niveaus van voor de crisis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld.

Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.