Records op Wall Street na inauguratie Biden, Netflix straalt

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met nieuwe records de handel uitgegaan. Beleggers putten hoop uit het stimuleringspakket van de net ingezworen Amerikaanse president Joe Biden. Overheidsuitgaven om de crisis door te komen zullen naar verwachting ook de bedrijfswinsten aanjagen, zo werd gedacht. Netflix was de grote winnaar na beter dan verwachte resultaten. Het streamingplatform verraste onder andere met de grote aanwas van nieuwe abonnees.
anp
woensdag 20 januari 2021 om 22:23
Afbeelding
beeld anp
anp

De leidende Dow-Jonesindex sloot de sessie 0,8 procent hoger op 31.188,38 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent tot 3851,85 punten en techgraadmeter Nasdaq won bijna 2 procent tot 13.457,25 punten. De dagwinsten voor de drie belangrijkste graadmeters waren volgens data van Dow Jones de beste op de dag van de inauguratie van een nieuwe president sinds 1985.

Biden arriveerde woensdag kort voor het sluiten van de beurs in zijn ambtswoning. Veel tijd om te ontspannen geeft hij zichzelf naar verluidt niet. De president wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens. Biden kwam vorige week al met het plan voor een coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar.

Netflix krijgt meer abonnees

Netflix won 17 procent aan beurswaarde. Het streamingplatform kreeg er in de laatste drie maanden van vorig jaar 8,5 miljoen nieuwe abonnees bij, geholpen door de lockdownmaatregelen wereldwijd waardoor mensen meer aan huis zijn gekluisterd. Met de groei overtrof het entertainmentbedrijf de eigen verwachtingen ruimschoots. Momenteel kijken nu wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen Netflix

Het aandeel van de Chinese webwinkel Alibaba steeg 5,5 procent. Beleggers in de VS reageerden net als in Azië verheugd op het nieuws dat oprichter en topman Jack Ma na weken van afwezigheid weer van zich liet horen. In een video op social media sprak hij leraren toe als onderdeel van een zijn liefdadigheidsinitiatieven.

Ook ging de aandacht uit naar Procter & Gamble (min 1,3 procent) dat de boeken opende. Het bedrijf achter merken als Pampers, Ariel, Dreft, Braun en Gillette zag de omzet de laatste maanden van vorig jaar weer flink stijgen. Dan gaat het om producten als afwasmiddelen alsook prijzige elektrische tandenborstels.

De euro was 1,2106 dollar waard, tegen 1,2107 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 53,28 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 55,98 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twitter maakt toegang externe ontwikkelaars betaald

Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf op het eigen platform.

Afbeelding

Onderzoek: relatie tussen alcoholgebruik en kanker weinig bekend

Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie.

Afbeelding

CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer

In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Productieproblemen en afkoelende economie hinderden Apple

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars.