Amerikaanse automakers willen steun van overheid bij chiptekort

Nieuws
De Amerikaanse autobranche wil dat de overheid in Washington helpt bij het oplossen van de chiptekorten in de sector. Een lobby-organisatie van automakers Ford, General Motors en de Amerikaanse tak van Fiat Chrysler wil dat de overheid Aziatische chipmakers onder druk zet om meer chips voor auto’s te maken en zich niet alleen op consumentenelektronica te richten.
anp
zaterdag 16 januari 2021 om 12:24
Afbeelding
beeld anp

Volgens lobbygroep American Automotive Policy Council (AAPC) heeft het negatieve gevolgen voor de productie en dus de Amerikaanse economie als er niet genoeg chips beschikbaar zijn. ‘Het gaat ons er niet om wie de schuld heeft, als er al iemand aan te wijzen is. We willen gewoon een oplossing. En die oplossing is meer chips voor de autosector”, aldus AAPC-voorman Matt Blunt.

Door de sterke vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones, laptops en spelcomputers, die werd veroorzaakt omdat veel mensen thuis moeten blijven vanwege corona en daar ook werken, geven chipbedrijven daar voorrang aan. Ze hebben als gevolg daarvan moeite om voldoende chips te kunnen leveren aan de autosector. Daar komen ook nog distributieproblemen bij door de strengere lockdowns.

Meer winst

Volgens automakers kiezen de chipbedrijven ook voor chips voor mobiele telefoons, laptops en spelcomputers omdat daar meer winst op te behalen valt. Chipbedrijven wijzen er op hun beurt op dat automakers zelf hun bestellingen hebben verlaagd toen de coronacrisis toesloeg en dat ze daar nu de gevolgen van ondervinden. Het duurt zeker drie maanden voordat chipmakers hun productie van de chips voor de autosector weer hebben kunnen verhogen.

Ford legde door een gebrek aan chips al een fabriek in de VS en een in Duitsland tijdelijk stil. Fiat Chrysler deed dat met fabrieken in Canada en Mexico en ook andere automakers als Volkswagen sneden in hun productie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vertrouwen Britse bedrijven daalt door sombere vooruitzichten

Het vertrouwen van Britse bedrijven is verder gedaald als gevolg van de sombere vooruitzichten voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, die afstevent op een lange recessie en kampt met een aanhoudend hoge inflatie.

Afbeelding

Turkse economie vertraagt erger dan gedacht na renteverlagingen

De economie van Turkije heeft het derde kwartaal van het jaar slechter gepresteerd dan waar rekening mee werd gehouden ondanks eerdere renteverlagingen.

Afbeelding

Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. ‘Ik denk dat dat moeilijk wordt.

Afbeelding

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.