Zoektocht Sulawesi bemoeilijkt door regens en gebrek materieel

Nieuws
De zoektocht naar overlevenden van de aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi wordt bemoeilijkt door de moesson en het gebrek aan zwaar materieel om te kunnen zoeken tussen het puin van ingestorte gebouwen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 46.
anp
zaterdag 16 januari 2021 om 11:08
Afbeelding
beeld anp

Lokale autoriteiten hebben nog geen indicatie kunnen geven van het aantal vermisten dat mogelijk onder de brokstukken verborgen ligt, inclusief meer dan twaalf patiënten en stafmedewerkers van een ingestort ziekenhuis. Wel meldden de autoriteiten dat zaterdag acht lichamen van slachtoffers vanonder het puin van het ziekenhuis vandaan waren gehaald.

Ook een hotel en een winkelcentrum zijn zwaar getroffen door de beving.

Schade

Meer dan zeshonderd mensen raakten vrijdag gewond door de beving met een kracht van 6,2. Zij zijn naar een nog functionerend lokaal ziekenhuis gebracht, dat wordt overspoeld door gewonden. De Indonesische overheid heeft een schip met medische voorzieningen naar het eiland gestuurd.

Duizenden bewoners raakten dakloos. Het epicentrum van de aardbeving was bij de westelijke plaats Majene, waar veel schade werd aangericht. In de nabijgelegen stad Mamuju zijn tientallen lichamen geborgen. Veel gebouwen, waaronder honderden huizen, het vliegveld en het kantoor van de gouverneur, zijn beschadigd.

Rode Kruis

Reddingswerkers in Mamuju haalden ook overlevenden onder de brokstukken vandaan, onder wie twee jonge zusjes die naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Teams van het Rode Kruis helpen met zoeken en voeren medische hulp, drinkwater, dekzeilen en andere goederen aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden.

Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.