Trump roept in video op tot eenheid, gaat niet in op impeachment

Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag opgeroepen tot eenheid in een video op Twitter, maar repte met geen woord van de historische tweede impeachmentprocedure die het lagerhuis van het parlement enkele uren daarvoor tegen hem heeft opgestart. De Democraten en sommige Republikeinen willen dat Trump wordt afgezet vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers vorige week.
anp
donderdag 14 januari 2021 om 00:55
Afbeelding
beeld anp
anp

In de video veroordeelde Trump andermaal de aanval op het parlementsgebouw. Hoewel hij op de bewuste avond wisselende signalen aan zijn volgelingen afgaf, zegt Trump in de video van woensdag dat een ‘echte aanhanger’ van hem politiek geweld niet zou tolereren en dat de bestormers ‘onze beweging niet steunen”.

De president roept iedereen die achter zijn beleid staat op om te proberen de maatschappelijke spanningen te doen afnemen. Trump riep de Amerikanen verder op om ‘over de passies van het moment’ heen te komen.

Hoewel de tweede impeachmentprocedure niet door Trump wordt genoemd, is het verschil in de video met zijn gewoonlijke toon en retoriek opvallend. Dinsdag leek de scheidend president nog te blaken van zelfvertrouwen toen hij bij een toespraak voor de muur met de Mexicaanse grens zei dat hij zich geen zorgen maakte om een versnelde afzettingsprocedure. Die procedure, niet de impeachment, maar een afzettingsprocedure voor gevallen waarin de president zijn taken niet meer kan uitvoeren, is ‘nul risico voor me”, zei Trump dinsdag.

De video werd gepost op een Twitterpagina genaamd The White House. Trumps eigen account en pagina is door Twitter opgeschort als gevolg van de bestorming van het Capitool.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..