Weer nieuwe records voor aandelenbeurzen New York

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met recordstanden gesloten, na de plussen van een dag eerder. De stemming op Wall Street kreeg steun van plannen van aankomend president Joe Biden om met biljoenen dollars aan extra stimuleringsmaatregelen te komen om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. Biden reageerde daarmee op een tegenvallend banenrapport uit de Verenigde Staten.
anp
vrijdag 8 januari 2021 om 22:31
Afbeelding
beeld anp

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 0,2 procent op 31.097,97 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 3824,68 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,3 procent tot 13.105,20 punten.

De werkgelegenheid in de VS nam in december onverwacht af. Volgens het ministerie van Arbeid ging het om de eerste banenkrimp sinds de grote coronaklap van afgelopen voorjaar. De cijfers wijzen op een kink in het eerder ingezette herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt door het sterk stijgende aantal coronabesmettingen in het land en de nieuwe lockdowns.

Meer steun

Biden zei dat de tegenvallende banencijfers wijzen op de noodzaak voor meer steun aan Amerikaanse huishoudens, bijvoorbeeld door hoge steuncheques. Volgende week donderdag wil Biden met zijn plannen voor een nieuw coronasteunpakket naar buiten komen.

Farmaceut Moderna leverde een eerdere koerswinst in en verloor 2 procent. De Britse toezichthouder heeft diens coronavaccin goedgekeurd. Na de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca mag nu ook dat van Moderna worden toegediend in het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie keurde het vaccin van Moderna eerder deze week al goed.

Tesla

Tesla zette zijn opmerkelijke opmars door met een plus van bijna 8 procent. De beurswaarde van de maker van elektrische auto’s is nu gestegen tot meer dan 800 miljard dollar. De marktwaarde van Tesla nadert nu die van de grote techbedrijven Apple, Microsoft, Amazon en Google-moederconcern Alphabet.

De euro was 1,2223 dollar waard tegen 1,2256 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent meer op 52,61 dollar. Brentolie werd 3 procent duurder op 56,20 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell onderuit in rode AEX na tegenvallende handelsupdate

Een flinke koersdaling van olie- en gasconcern Shell zorgde donderdag voor druk op de Amsterdamse AEX-index die in het rood stond. Shell kwam met een handelsupdate over het derde kwartaal die volgens analisten zwak was.

Afbeelding

17-jarige jongen gewond bij explosie in Utrecht

Bij een explosie in Utrecht is in de nacht van woensdag op donderdag een 17-jarige jongen uit Almere gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie donderdag.

Afbeelding

Van der Burg roept gemeenten opnieuw op meer opvang te regelen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stuurt donderdag alle gemeenten een brief ‘met het verzoek om bij te dragen aan het bieden van voldoende plekken voor minderjarige asielaanvragers met begeleiding’.

Afbeelding

VluchtelingenWerk: kabinet nu aan zet om snel met plan te komen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet nu zo snel mogelijk met een plan komen om de situatie voor asielzoekers te verbeteren. Dat zegt VluchtelingenWerk in reactie op de uitspraak in het kort geding die de hulporganisatie tegen de Staat aanspande.

Afbeelding

Preventief fouilleren in Alkmaar voor Europese wedstrijd AZ

De politie mag donderdag mensen preventief fouilleren in de buurt van het stadion van AZ en in het centrum van Alkmaar. AZ speelt donderdagavond in de Conference League tegen Apollon Limassol uit Cyprus.

Afbeelding

NVM voorziet oplopend tekort woningen door stokkende nieuwbouw

Het tekort aan woningen zal de komende jaren verder oplopen, voorziet makelaarsvereniging NVM. Het lukt namelijk nog altijd niet om genoeg woningen te bouwen, liet de sectorvereniging weten bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.