Weer nieuwe records voor aandelenbeurzen New York

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met recordstanden gesloten, na de plussen van een dag eerder. De stemming op Wall Street kreeg steun van plannen van aankomend president Joe Biden om met biljoenen dollars aan extra stimuleringsmaatregelen te komen om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. Biden reageerde daarmee op een tegenvallend banenrapport uit de Verenigde Staten.
anp
vrijdag 8 januari 2021 om 22:31
Afbeelding
beeld anp

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 0,2 procent op 31.097,97 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 3824,68 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,3 procent tot 13.105,20 punten.

De werkgelegenheid in de VS nam in december onverwacht af. Volgens het ministerie van Arbeid ging het om de eerste banenkrimp sinds de grote coronaklap van afgelopen voorjaar. De cijfers wijzen op een kink in het eerder ingezette herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt door het sterk stijgende aantal coronabesmettingen in het land en de nieuwe lockdowns.

Meer steun

Biden zei dat de tegenvallende banencijfers wijzen op de noodzaak voor meer steun aan Amerikaanse huishoudens, bijvoorbeeld door hoge steuncheques. Volgende week donderdag wil Biden met zijn plannen voor een nieuw coronasteunpakket naar buiten komen.

Farmaceut Moderna leverde een eerdere koerswinst in en verloor 2 procent. De Britse toezichthouder heeft diens coronavaccin goedgekeurd. Na de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca mag nu ook dat van Moderna worden toegediend in het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie keurde het vaccin van Moderna eerder deze week al goed.

Tesla

Tesla zette zijn opmerkelijke opmars door met een plus van bijna 8 procent. De beurswaarde van de maker van elektrische auto’s is nu gestegen tot meer dan 800 miljard dollar. De marktwaarde van Tesla nadert nu die van de grote techbedrijven Apple, Microsoft, Amazon en Google-moederconcern Alphabet.

De euro was 1,2223 dollar waard tegen 1,2256 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent meer op 52,61 dollar. Brentolie werd 3 procent duurder op 56,20 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.