De Jonge: kwetsbaren sneller ingeënt dankzij extra Pfizer-vaccins

Nieuws
Zorgminister Hugo de Jonge noemt het "heel goed nieuws" dat de Europese Unie haar bestelling van coronavaccins bij Pfizer/BioNTech heeft verdubbeld tot 600 miljoen stuks. "Dat betekent dat we eerder al en veel sneller onze meest kwetsbare doelgroep kunnen gaan vaccineren", zegt hij.
anp
vrijdag 8 januari 2021 om 15:44
Afbeelding
beeld anp
anp

Onzeker is nog wel wanneer de extra vaccins precies naar Nederland komen. "We zullen met Pfizer in gesprek moeten en met de Europese Commissie over wanneer en hoeveel precies in welke kwartalen, maar dit is heel goed nieuws", aldus De Jonge vrijdag na de ministerraad.

De ruim 400.000 vaccins die Nederland tot nu toe ontvangen heeft zijn inmiddels allemaal vergeven. Ze zijn óf al ingespoten, óf er staat een afspraak gepland om dat te doen. "Daarmee liggen we voor op schema", zegt De Jonge.

Ouderen thuis

De extra doses van Pfizer/BioNTech helpen volgens de bewindsman om snel te kunnen met het inenten van ouderen thuis. Tot nu toe gaan de beschikbare vaccins nog naar zorgpersoneel dat in aanraking komt met coronapatiënten, bijvoorbeeld op de ambulance of de intensive care, en naar verzorgenden in verpleeghuizen.

"Het andere goede nieuws van vandaag is dat er echt zicht is op een start met AstraZeneca", zegt De Jonge. Een toelatingsverzoek voor het vaccin van die Britse farmaceut in de EU wordt naar verwachting nog deze maand behandeld. Daarmee kunnen "sneller dan gepland" andere zorgmedewerkers worden geprikt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.

Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.