Topdiplomaat China: we staan op tweesprong in onze relatie met VS

Nieuws
China en de Verenigde Staten staan op een tweesprong in hun relatie. Dat zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, die in een interview met staatsmedia de hoop uitsprak dat de grootmachten weer toenadering kunnen zoeken. ‘We hopen dat de volgende Amerikaanse regering weer kiest voor een verstandige aanpak, de dialoog met China hervat, onze bilaterale relatie normaliseert en weer gaat samenwerken.’
anp
zaterdag 2 januari 2021 om 08:09
Afbeelding
beeld anp

Minister Wang Yi erkende dat zijn land en de VS een periode van ‘ongekende problemen’ in hun onderlinge relatie achter de rug hebben. Zo begon president Donald Trump een handelsoorlog tegen China en klaagde zijn regering dat Peking niet transparant is geweest over de uitbraak van het coronavirus, dat voor het eerst is vastgesteld in de metropool Wuhan.

Wang stelde in het interview dat zijn land snel ingreep toen het coronavirus opdook. Hij zei dat in onderzoeken steeds vaker naar voren komt dat ‘de pandemie waarschijnlijk is veroorzaakt door afzonderlijke uitbraken op meerdere plaatsen in de wereld”. China zorgde er volgens de bewindsman voor dat wereldwijd ‘alarmbellen klonken”.

Wang zei dat Washington en Peking hun onderlinge problemen kunnen oplossen als de VS ‘leren van het verleden’ en kiezen voor samenwerking. ‘We weten dat sommige mensen in de VS zich ongemakkelijk voelen bij de snelle ontwikkeling van China”, aldus de topdiplomaat. ‘Maar de beste manier om aan kop te blijven, is door constante zelfverbetering, niet door de ontwikkeling van anderen tegen te houden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.