Nederlaag bondgenoten Trump over toewijzing verkiezingszege

Nieuws
De aanhangers van president Donald Trump in de Republikeinse partij hebben bij een federale rechter een nederlaag geleden in hun strijd om de benoeming van de verkozen president Joe Biden ongedaan te maken. De Republikeinen onder aanvoering van afgevaardigde Louie Gohmert uit de staat Texas wilden vice-president Mike Pence via de rechter dwingen dat hij zich moet inspannen om president Trump uit te roepen tot winnaar van de verkiezingen bij een speciale vergadering in het Amerikaanse Congres. De rechter heeft de zaak afgewezen.
anp
zaterdag 2 januari 2021 om 04:30
Afbeelding
beeld anp

Pence zit als vice-president de speciale sessie van het Amerikaanse Congres op 6 januari voor om de stemmen van het kiescollege tellen. Daar zal worden vastgesteld dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen. De goedkeuring van de uitslag is normaliter een formaliteit, maar als klachten worden ingediend kan dat volgens Amerikaanse media leiden tot een urenlang debat waarbij ook gestemd moet worden.

De rechter oordeelde dat Gohmert en de andere indieners geen gegronde basis hebben om de verkiezing van Biden teniet te doen. Pence had de rechter zelf afgelopen donderdag ook al verzocht om de zaak af te wijzen, omdat die niet aan hem gericht zou moeten zijn.

Meerdere Republikeinen hebben al aangekondigd te zullen dwarsliggen bij de vergadering van het Congres en te zullen protesteren tegen de uitslag. De huidige president Donald Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven en houdt vol dat is gefraudeerd. Pogingen om dat voor de rechter aan te tonen, zijn tot nu toe mislukt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.