Kabinet scherpt testbeleid kinderen tot en met 12 jaar aan

Nieuws
Het kabinet gaat het testbeleid voor kinderen tot en met 12 jaar aanscherpen, schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder donderdag adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om deze maatregel te nemen. Het plan wordt "zo spoedig mogelijk" uitgewerkt.
anp
donderdag 31 december 2020 om 16:09
Afbeelding
beeld anp

Nu is het zo dat kinderen tot en met zes jaar niet getest hoeven te worden bij klachten. Oudere kinderen tot en met twaalf jaar hoeven zich alleen te laten testen bij koorts en benauwdheid.

Het OMT kwam met dat advies nadat bleek dat de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, rondgaat onder basisschoolkinderen. Eerdere varianten van het virus leken zich minder te verspreiden op basisscholen. Het OMT onderzoekt of kinderen daadwerkelijk vatbaarder zijn voor deze virusstam. In de loop van volgende week worden daarover de eerste resultaten verwacht.

Het is zorgelijk dat het virus nu ook onder basisschoolleerlingen rondgaat, zei De Jonge woensdag. Inmiddels is bekend dat er tenminste negen besmettingen zijn gevonden op een basisschool in Bergschenhoek. De Jonge sprak woensdag al van "een serieus aantal" daar, maar wilde er vanwege een lopend onderzoek niet meer over kwijt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.

Afbeelding

Nobelprijs voor de Vrede vrijdag toegekend

In Oslo wordt vrijdag bekendgemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt toegekend. Deskundigen speculeren over mogelijke winnaars die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering.

Afbeelding

Biden: nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog

De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de nucleaire dreiging ‘terug is op het niveau van de Koude Oorlog’. Tijdens een evenement in New York donderdag zei Biden dat de wereld een kernramp riskeert die het leven op aarde kan beëindigen.