Andere kant van de wereld begint 2021 met coronaregels

Nieuws
Het nieuwe jaar is voor een aantal oostelijk gelegen landen al begonnen. Terwijl wereldwijd het bewogen jaar 2020 afloopt, vieren veel landen de jaarwisseling anders dan gewoonlijk vanwege het coronavirus.
anp
donderdag 31 december 2020 om 15:15
Afbeelding
beeld anp
anp

In Australië begon 2021 om 14.00 uur Nederlandse tijd, Nieuw-Zeeland was al twee uur eerder aan de beurt. Omdat in Nieuw-Zeeland op dit moment geen sprake is van een grote corona-uitbraak, konden festiviteiten gewoon doorgaan.

Dat was in Australië anders. Straten in Sydney moesten leeg blijven en het wereldberoemde vuurwerk was vanuit huis volgen. Wie zich toch in de haven vertoonde om vanuit daar het vuurwerk te bekijken, riskeerde een boete van 1000 Australische dollar, ongeveer 630 euro.

Taiwan

De vuurwerkshow in Taiwan, vanaf het 509 meter hoge gebouw Taipei 101, gaat gewoon door. Sommige evenementen zijn wel afgelast. Taiwan ontdekte woensdag de eerste besmetting met de nieuwe virusvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Groot-Brittannië. In Taipei werd het maximale aantal bezoekers bij een groot evenement daarom beperkt tot 40.000. Doorgaans verzamelen zich honderdduizenden mensen bij het stadhuis om van het vuurwerk te genieten.

In Vietnam gelden geen strengere regels voor de jaarwisseling. Feesten en de vuurwerkshow gaan door, al blijft het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte verplicht. Singapore heeft de centrale vuurwerkshow wel afgelast. In plaats daarvan is op verschillende plekken in de stad vuurwerk te zien.

China

Festiviteiten in India gaan grotendeels niet door. In veel grote steden en verschillende provincies geldt een avondklok. Grootschalige samenkomsten zijn verboden en bars en restaurants blijven gesloten.

In China is de jaarlijkse lichtshow bij het hoogste gebouw in de hoofdstad Peking helemaal afgelast. In de stad Wuhan daarentegen, waar het coronavirus een jaar geleden werd ontdekt, komen duizenden mensen samen om af te tellen tot 2021.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..