Letten, Esten en Litouwers geven relatief meeste uit aan drank

Nieuws
Van alle Europese landen hebben de Baltische inwoners - de Letten, Esten en Litouwers - vorig jaar per huishouden het meeste geld uitgegeven aan alcoholische dranken als bier, wijn en whisky. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat uitgezocht.
anp
donderdag 31 december 2020 om 13:16
Afbeelding
beeld anp

Letland eindigde bovenaan met 4,8 procent van het totale consumptiebedrag van huishoudens dat naar alcohol ging. Daarna volgde Estland met 4,7 procent en Litouwen met 3,7 procent. De Grieken en Italianen stonden met 0,9 procent onderaan de lijst. Nederland kwam daar net boven uit, met 1,1 procent.

In totaal gaven Europese huishoudens vorig jaar 117 miljard euro uit aan alcohol. Dat is 1,6 procent van het totaal aantal euro’s dat aan consumptie opging. Drank gekocht in hotels en restaurants is niet meegenomen in de berekeningen.

Uitgaven afgelopen tien jaar

Eurostat berekende ook de uitgaven aan alcohol over de afgelopen tien jaar, tussen 2009 en 2019. Daaruit concludeert het statistiekbureau dat in totaal in 13 landen het gemiddelde bedrag dat huishoudens aan drank uitgaven daalde. In een van de landen die nu de lijst aanvoert, Litouwen, ging in 2009 nog 5,5 procent van het totale consumptiebedrag naar drank. Ook in Letland, Bulgarije en Estland was sprake van een vrije sterke afname.

In zeven lidstaten stegen de uitgaven van huishoudens aan alcohol juist, met Roemenië en Portugal als koplopers. In Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Slovenië en Nederland bleven de uitgaven aan alcohol in tien jaar tijd min of meer stabiel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.

Afbeelding

Minister Yesilgöz: tapsysteem politie is vooralsnog wel werkbaar

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz erkent dat er problemen zijn met de tapsystemen van de politie, maar zegt dat er vooralsnog mee te werken is.

Afbeelding

Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.

Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.

Afbeelding

Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’.