Schaakrubriek: De hype, veroorzaakt door The Chess Queen, is nog niet echt afgezwakt

Varia
De hype, veroorzaakt door The Chess Queen, is nog niet echt afgezwakt. Ook Schaakmagazine, het blad van de KNSB, is gewijd aan dametjes en dames en op de voorpagina zelfs een fotootje van Fenny Heemskerk, de enige Nederlandse die in de vorige eeuw in de buurt kwam van de wereldtitel maar door Russische schurkenstreken de pas werd afgesneden.
Bab Wilders
donderdag 31 december 2020 om 13:17
Afbeelding
beeld unsplash / Damiano Lingauri

Het was immers de tijd van de Koude Oorlog en voor de USSR moest het schaken de superioriteit van het communisme bewijzen. Maar goed, hopelijk leidt de hype tot iets wat ‘beklijft’, om eens een woord uit die tijd te gebruiken en gaat het niet de kant op van de hula hoop. We leven in een tijd van  modernisering en dat gaat ook de schaakopening niet voorbij:Met dank aan Thinkers Publishing die bezig zijn met een hele serie boeken waarvan de titel een vervoeging ‘modernize ‘ bevat. Er werden al een aantal van deze boeken besproken ,nu weer twee : Daniel Fernandes brengt The Modernized Modern Defence (€ 19.95 ) Daarbij speelt zwart tegen alle zetten van wit 1..g7 en 2..g7 en kan daarna aan de slag. Zoals bij alle ‘modernizing ‘boeken ko..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De laatste schaakrubriek van Bab Wilders: Partir, c’est mourir un peu

Ook bij de schakers groeit een generatie op die geen boek kan lezen, omdat ze dan het mobiel uit de hand zouden moeten doen. En hoewel het e-boek aan het oprukken is, zijn er gelukkig nog altijd uitgevers die, ondanks de papierschaarste, indrukwekkende schaakboeken afleveren.

Afbeelding

Schaakrubriek: Even op de handen gaan zitten en jezelf een aantal vragen stellen

Toen ik zo‘n vijftig jaar geleden voor het eerst lid werd van een schaakclub was daar een ouder lid dat mij enige instructies gaf, puttend uit zijn rijke ervaring.

Afbeelding

Schaakrubriek: De partij die Taimanov beschouwde als dé partij van zijn leven

Andere uitgevers wil ik zeker niet kleineren, maar het is onweerlegbaar dat er geen mooiere schaakboeken zijn dan de standaardwerken van McFarland Publishers.

Afbeelding

Schaakrubriek: Vriendje Stockfish vindt zwart duidelijk beter in partij tussen Karjakin en Shankland

Volgens voormalig wereldkampioen (1921-1927) Capablanca was verhoging van de speelsterkte vooral te bereiken door bestudering van het eindspel. Hij zou zeker genoten hebben van het boek van Chess Informant ‘2020 Endgame Maze’.

Afbeelding

Schaakrubriek: Elkaar nauwlettend in de gaten houden

Op de voorpagina van het julinummer van het blad CHESS blikt de wereldkampioen met een enigszins dreigende blik naar zijn tegenstander, dat neem ik tenminste aan.

Afbeelding

Schaakrubriek: De ‘onsterfelijke’ van Belgische schaakmeester Edgard Colle

Wie 'The Batsford Chess Encyclopedia', toch niet de minste, opslaat en gaat zoeken naar de Belgische schaakmeester Edgard Colle vindt alleen iets over het Colle System. Nada over de man zelf.