Nijmeegs museum maakt expo over De Zwarte Dood

Nieuws
Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus en de musea nog gesloten zijn om besmettingen te voorkomen, hoopt museum Het Valkhof in Nijmegen vanaf eind februari met een expositie te komen over de pest. De ziekte, ook wel De Zwarte Dood genoemd, maakte met name in de 14e eeuw miljoenen slachtoffers. Geschat wordt dat tussen 1347 en 1351 circa een derde van de Europeanen eraan bezweek. Ook lang daarna kwam de pest nog veel voor.
anp
vrijdag 25 december 2020 om 14:59
Afbeelding
beeld anp
anp

Het museum wil laten zien hoe de ziekte, veroorzaakt door de pestbacil, sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan tweehonderd werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus wil Het Valkhof de geschiedenis van de pest combineren met de actualiteit.

‘Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst”, belooft het museum. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd, aldus een woordvoerster.

Straf

De grote pestepidemie barstte in 1347 in Europa uit en maakte alleen al bij de eerste golf 25 miljoen dodelijke slachtoffers. De ziekte werd gezien als een straf van God of als een gevolg van astronomische fenomenen. Toch waren er toen al er complotdenkers, aldus het museum, die dachten dat de ziekte met opzet werd verspreid door boosaardige lieden.

Vanaf de zeventiende eeuw kreeg de medische wetenschap wat beter zicht op de pest. Dokter IJsbrand van Diemerbroeck behandelde in 1635 en 1636 als stadsgeneesheer van Nijmegen pestlijders en schreef erover. Met dit traktaat, dat zich in de collectie van Het Valkhof bevindt, is Van Diemerbroeck volgens het museum zijn tijd vooruit: ‘Zijn klinische observaties vormen het begin van een wetenschappelijke benadering van de ziekte. Het groeit uit tot het belangrijkste boek over de pest in die tijd.’

Het Valkhof hoopt de expositie te kunnen laten zien van 25 februari tot en met 30 mei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

Afbeelding

Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama.

Afbeelding

IMF-topvrouw ziet grotere risico's voor financiële stabiliteit

De sterk gestegen rentes hebben de risico's voor de financiële stabiliteit duidelijk vergroot, zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Afbeelding

Sterrenrestaurants: reserveringen gaan goed ondanks hoge inflatie

Nederlandse sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken.

Afbeelding

Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat minister Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet.

Afbeelding

Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 'zeer groot'.