Blok kijkt nog eens naar regeling compensatie executies Indonesië

Nieuws
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gaat nog eens kijken of de regeling voor schadevergoeding voor kinderen van standrechtelijk geëxecuteerde Indonesiërs in de periode 1945-1950 moet worden aangepast. Die kinderen moeten binnen een ‘redelijke termijn’ (één tot twee jaar) nadat ze van de regeling hebben gehoord een verzoek voor compensatie indienen.
anp
donderdag 12 november 2020 om 21:50
Afbeelding
beeld anp

‘Ik zie niet zo goed wat het bijdraagt aan onze reputatie of wat het bijdraagt aan onze gevoel van reputatie”, zei Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66 tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. ‘Schrap het als het niet nodig is.’ Volgens hem maakt de termijn het ‘voor een aantal van deze kinderen onmogelijk om hun recht te halen”.

De regeling werd vorige maand bekendgemaakt. Kinderen die aannemelijk kunnen maken dat hun vader in de genoemde periode door Nederlandse militairen zonder vorm van proces is geëxecuteerd, kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding van 5000 euro. Er zijn meer dan 500 kinderen in beeld die aan deze voorwaarde zouden voldoen.

Advocaat Liesbeth Zegveld zei eerder tegen het actualiteitenprogramma EenVandaag te vrezen dat door die ‘redelijke termijn’ veel kinderen niet in aanmerking zullen komen voor een schadevergoeding.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.