Blok kijkt nog eens naar regeling compensatie executies Indonesië

Nieuws
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gaat nog eens kijken of de regeling voor schadevergoeding voor kinderen van standrechtelijk geëxecuteerde Indonesiërs in de periode 1945-1950 moet worden aangepast. Die kinderen moeten binnen een ‘redelijke termijn’ (één tot twee jaar) nadat ze van de regeling hebben gehoord een verzoek voor compensatie indienen.
anp
donderdag 12 november 2020 om 21:50
Afbeelding
beeld anp

‘Ik zie niet zo goed wat het bijdraagt aan onze reputatie of wat het bijdraagt aan onze gevoel van reputatie”, zei Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66 tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. ‘Schrap het als het niet nodig is.’ Volgens hem maakt de termijn het ‘voor een aantal van deze kinderen onmogelijk om hun recht te halen”.

De regeling werd vorige maand bekendgemaakt. Kinderen die aannemelijk kunnen maken dat hun vader in de genoemde periode door Nederlandse militairen zonder vorm van proces is geëxecuteerd, kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding van 5000 euro. Er zijn meer dan 500 kinderen in beeld die aan deze voorwaarde zouden voldoen.

Advocaat Liesbeth Zegveld zei eerder tegen het actualiteitenprogramma EenVandaag te vrezen dat door die ‘redelijke termijn’ veel kinderen niet in aanmerking zullen komen voor een schadevergoeding.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.