Surprise van een schoenendoos

Leven
beeld Gerlinde Sikkema
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het heerlijk avondje komt eraan. Tijd van gezelligheid én knutselstress. Binnenkort weer aan de slag om een surprise te maken? Voor wie nog geen inspiratie heeft: pak snel een schoenendoos. Schoenendozen zijn er in verschillende maten. Zoek er een die groot genoeg is voor je cadeautje. Op deze pagina’s vind je een aantal voorbeelden van surprises die gemaakt zijn met een schoenendoos. Het leuke van deze surprises: je hebt er niet veel tijd voor nodig. Op de internetsite nd.nl/surprises is een werkblad te downloaden. Succes!

materiaal

schoenendozen/melkpakken

gekleurd papier/karton

lijm, schaar, mesje

plakband, lijm

prints op werkblad

aluminiumfolie

knopen en doppen

de piano

Moet je een surprise maken voor iemand die muzikaal is, dan is wellicht een piano een leuk knutselproject. Ik heb een zwarte doos gebruikt als basis. Heb je deze niet voorhanden, dan kun je de doos met zwart papier beplakken.

Voor de zijkanten van het klavier kun je het patroon gebruiken dat te vinden is op het werkblad op de site. Knip dit tweemaal uit en bevestig de twee delen op elkaar met plakband en een stukje karton ertussen. Beplak beide kanten met zwart karton. Knip een reep zwart papier en plak dit tussen de twee delen van de zijkant ter afwerking. Maak een tweede zijkant en plak ze vervolgens links en rechts op de doos. Plak een stuk karton tussen beide zijkanten en plak het uitgeprinte klavier daarop.

Je kunt de piano naar eigen inzicht verder versieren.

naaimachine

Bij de naaimachine is voor de onderkant een schoenendoos gebruikt. Beplak deze met papier. Van melkpakken maak je het bovenste deel. De delen plak je aan elkaar met tape en beplak je met hetzelfde papier. Bevestig met alleslijm de delen op elkaar.

Gebruik voor de knop achter op de machine een grote plastic dop. Met aluminiumfolie kun je wat details aanbrengen en een grote stopnaald maken door het folie om een satéprikker te rollen. Een grote stopnaald kan natuurlijk ook dienen als naaimachinenaald.

Print de afbeelding van de naaimachinezijkant die op het werkblad staat uit en plak die op de surprise. Een klosje garen bovenop maakt het geheel af.

legomannetje

Voor de legoliefhebber is een legomannetje een grappig idee.

Een schoenendoos dient als lijf. Beplak volgens tekening op het werkblad de doos.

Rol een stuk karton op en plak dit aan de zijkant van het lijf. Van een wc-rolletje knip je twee handjes. Beplak ze met geel papier. Knip een strook van 10 cm en niet deze in het midden van het handje vast. Plak de uiteinden aan de binnenkant van de armen.

Voor het hoofd kun je goed een verpakking van bijvoorbeeld een Mona-toetje gebruiken. Teken met een marker een gezichtje op de verpakking en plak een reep geel karton aan de binnenkant. Plak vervolgens het hoofd vast op het lijf.

weegschaal

Ons gewicht is voor velen een actueel onderwerp. Een personenweegschaal wilde ik daarom niet laten ontbreken. Op het werkblad vind je de afbeeldingen die ik gebruikt heb om op de weegschaal te plakken.

In plaats van de complete schoenendoos heb ik voor dit werkstuk alleen het deksel van de doos gebruikt. In het midden van het deksel waar de meter komt, knip je 5 centimeter van de kant de ronde vorm van de meter, 1 cm groter uit het karton. De zijkanten aan weerszijden knip je 5 centimeter in en klap je vervolgens om zoals afgebeeld op de foto. Beplak nu het deksel met zwart papier. Vervolgens plak je de afbeeldingen erop. ■

kaptafel

Voor de kaptafel gebruik je de helft van een schoenendoos en het deksel.

Knip aan de onderkant een vierkant weg waardoor je poten kunt creëren. Knip wat ronde vormen in het deksel dat dient als achterkant van het meubel.

Beplak het tafeltje en de achterkant met grijs karton. Knip uit hetzelfde gekleurde karton de achterkant van de spiegel. De spiegel zelf is gemaakt van aluminiumfolie. Een randje om de spiegel maakt het af. Bevestig de spiegel op het ‘meubel’.

Knip voor de laatjes een paar stroken van gekleurd karton en plak vier stuks op de voorkant van de kaptafel. Lijm op elk laatje een knoop als knop.

Bijlagen

Fotoserie, 12 foto's
werkblad surprise
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?