WInnaar volwassenen
Er zijn ruim 250 verhalen binnengekomen voor deze schrijfwedstrijd. Op maandag 30 oktober heeft de jury, die bestaat uit Els de Jong-van Gurp van Royal Jongbloed, Annette van der Plas, recensent van kinderboeken en groep 8 van GBS De Wissel uit Utrecht, de winnaar bekendgemaakt. Gesa van Delft heeft deze schrijfwedstrijd gewonnen. Haar verhaal heeft  woensdag 1 november in bijlage Leven gestaan. Lees het hier. 

De winnaar Gesa van Delft leest voorAfbeelding

 

Afbeelding 

 De jury: groep 8 GBS De Wissel

Bekijk hier nog meer foto's van de prijsuitreiking.

Winnaar kinderen, bezoek Royal Jongbloed
Veel schoolklassen hebben aandacht besteed aan deze wedstrijd. Maar liefst 190 kinderen hebben vorig jaar meegedaan. De winnares onder de kinderen was Iris Brouwer en zij mocht samen met haar broer Jesse en haar ouders nu ook een bezoek brengen aan de uitgeverij en natuurlijk ook de drukkerij in Heerenveen.

Els de Jong-van Gurp vertelde hoe een kinderboek nu wordt geschreven – en hoe vaak het soms wordt veranderd voordat het helemaal goed is. Hoe een boek eruit ziet, is ook erg belangrijk. De uitgeverij laat dan kinderen mee kiezen, want die vinden bijvoorbeeld een heel andere omslag leuk dan volwassenen. ‘En het zijn wel de kinderen die de boeken moeten willen lezen’, zegt Els.

Van het bedenken van een verhaal tot het in de winkel verkopen van een nieuwe boek is een hele lange weg – en in de drukkerij is dat ook letterlijk zo. Iris kreeg bijna alle machines te zien die daarbij worden gebruikt, ook de speciale afdeling waar bijbels een mooie gouden kleur krijgen.

Bij de tocht door de drukkerij bleek ook wel waarom Iris zo goed verhalen kan schrijven: ze is erg nieuwsgierig en wil graag alles weten. Haar broer let dan vooral op, of ze daarbij niet te ver gaat en teveel waagt.

Afbeelding