Luister naar

Religieuze organisaties: erediensten vanaf juni ‘behoedzaam vieren’

Nieuws
Vanaf juni kunnen religieuze en levensbeschouwelijke samenkomsten plaatsvinden met maximaal dertig mensen – exclusief personeel. Dat hebben religieuze organisaties gezamenlijk afgesproken met Ferd Grapperhaus, minister van Eredienst.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
zaterdag 30 mei 2020 om 05:00 aangepast 16:52
Afbeelding
beeld ANP / Vincent Jannink

Den Haag

In een verklaring stellen de organisaties dat diensten vanaf juni ‘behoedzaam’ gevierd worden. Dat is een versoepeling ten opzichte van het huidige beleid, dat bijeenkomsten terugbracht tot ‘zo klein mogelijk’. De verklaring is gezamenlijk opgesteld door de Boeddhistische Unie, het Contactorgaan Moslims en Overheid, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en de Hindoeraad.

Bij diensten mogen tot juli maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Dat aantal is exclusief personeel – waaronder ook ambtsdragers, aldus het CIO. ‘Kerkgenootschappen kunnen zelf bepalen wie er nodig zijn om een dienst te organiseren. De uitzondering voor personeel beperkt zich niet tot de seculiere term van mensen die op de loonlijst staan.’

In het protocol van de Protestantse Kerk in Nederland gaat het om de voorganger, ouderling van dienst, organist, koster, enkele technici en enkele musici. Daarnaast mogen dertig gemeenteleden naar de kerk komen, meldde de PKN vrijdag.

Het aantal van dertig aanwezigen wordt vanaf juli waarschijnlijk verhoogd naar honderd. De versoepelingen gaan gelijk op met die voor andere sectoren, zoals de horeca.

Over de samenzang laten religieuze organisaties zich niet uit.

zingen in de kerk

Minister Ferd Grapperhaus heeft sinds de coronacrisis veelvuldig contact gehad met religieuze organisaties, schreef het kabinet donderdagavond aan de Kamer. ‘In deze contacten is ook aandacht gevraagd voor de mogelijke verspreiding van het coronavirus in en rond kerkelijke samenkomsten waarbij de diensten worden opgeluisterd door een kerkkoor of waar zingen of mediteren aan de orde is.’

Volgens het Outbreak Management Team is over het besmettingsgevaar van zingen nog weinig bekend. ‘Er is onvoldoende inzicht over het risico op verspreiding van het virus door geforceerd stemgebruik.’ Minister Grapperhaus heeft het advies ontvangen van de werkgroep Zingen in de kerk, over het gevaar van zingen en belang van ventilatie. ‘Dat zal worden doorgeleid naar het OMT’, schrijft het kabinet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.