ACAP is een protocol, dat uitgevers kunnen gebruiken om waardevolle informatie op websites van uitgevers te beschermen. ACAP biedt een technische oplossing die voorziet in een goede bescherming van webcontent gecombineerd met een mate van vindbaarheid via zoekmachines die door de uitgever zelf wordt bepaald.

ACAP (Automated Content and Access Protocol) bestaat uit software, die als een soort toegangsbord voor de website functioneert. Het systeem is vergelijkbaar met de borden bij de ingangspoorten van een park. Op die borden staan een aantal instructies voor de bezoeker. Die leggen vrij precies uit wie wat allemaal wel en niet wat mag in het park, waar en hoe laat. Dat is wat ACAP ook probeert. Een bordje in de vorm van een protocol aan de ingang van een website voor iedereen die de site doorzoekt (vooral zoekmachines dus) met op dat bordje een aantal voorschriften over wat is toegestaan om met welke content te doen.

Voor de duidelijkheid: ACAP is niet bedoeld om de toegang te beperken, maar alleen om de gebruiksregels te communiceren. ACAP is een instrument; een internationaal protocol dat aangeeft hoe uw website in de lijst van zoekresultaten moet verschijnen; hoeveel van de informatie mag worden weergegeven; hoelang informatie mag blijven staan, enzovoort.

Bron: www.nuv.nl