Evangelie met te veel suiker

Opinie
Als evangelisatiestichting Het Zoeklicht in een brochure oproept tot geloof, vergeet ze op te roepen tot bekering. En zo krijg je een suikerzoet evangelie, schrijft emeritus predikant Sam Janse.
Sam Janse
zaterdag 17 oktober 2020 om 15:52
Onze manier van leven, alle vervuiling, alle plastic, en al die andere rampen zijn niet alleen dingen waarvan we verlost worden op de nieuwe aarde, maar waar we ook nú zelf al iets aan kunnen doen.
Onze manier van leven, alle vervuiling, alle plastic, en al die andere rampen zijn niet alleen dingen waarvan we verlost worden op de nieuwe aarde, maar waar we ook nú zelf al iets aan kunnen doen. beeld Getty Images/iStockphoto

‘Het Zoeklicht’ gaat de brochure onder ons volk verspreiden in een oplage van een half miljoen exemplaren. Dat is een prijzenswaardig initiatief. Mijn kerk, de PKN, is bij het evangeliseren wat zuiniger met papier dan bij haar andere activiteiten, en misschien wel al te zuinig.

Het Zoeklicht wil de bijbelse boodschap onder ons volk brengen en daarin doe ik graag mee. Mensen kunnen ook een gratis Bijbel aanvragen, las ik. Prachtig. Maar dan gaan de schrijvers uitleggen wat er in die Bijbel staat en dan schrik ik. Dan herken ik betrekkelijk weinig van wat ik in de Bijbel lees.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.