Moet iedere school een lunch gaan verzorgen? ‘Kinderen moeten leren dat gezonde voeding normaal is’

Achtergrond
Kinderen eten gezonder als zij een lunch op school krijgen aangeboden, blijkt uit het project Gezonde Schoollunch. Moet iedere school een lunch gaan verzorgen?
Wisanne de Reus
donderdag 8 oktober 2020 om 20:19 aangepast 09:55
Een leerling luncht op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam.
Een leerling luncht op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam. beeld Krijgen of de Broodtrommel is Gevuld met Ongezond Voedsel. anp / Evert Elzinga

‘Op school heb je een groot bereik’

Voedingswetenschapper Coosje Dijkstra van de Vrije Universiteit Amsterdam, betrokken bij ‘Gezonde Schoollunch’:

‘Wij zijn begonnen met dit project omdat steeds meer scholen een continurooster hanteren, waarbij leerlingen op school lunchen. We zagen dat kinderen vaak maar tien tot vijftien minuten de tijd hebben voor hun lunch en dat er grote verschillen zijn tussen de inhoud van de lunchtrommels. Sommige kinderen krijgen groentes mee, maar anderen eten uitsluitend witbrood. Als je een beleidsverandering op school uitvoert, heb je een groot bereik. Ieder kind gaat immers naar school en alle lagen van de bevolking komen hier samen. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen een gezonde lunch krijgen via scho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, oók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.