Moet iedere school een lunch gaan verzorgen? ‘Kinderen moeten leren dat gezonde voeding normaal is’

Achtergrond
Kinderen eten gezonder als zij een lunch op school krijgen aangeboden, blijkt uit het project Gezonde Schoollunch. Moet iedere school een lunch gaan verzorgen?
Wisanne de Reus
donderdag 8 oktober 2020 om 20:19 aangepast 09:55
Een leerling luncht op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam.
Een leerling luncht op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam. beeld Krijgen of de Broodtrommel is Gevuld met Ongezond Voedsel. anp / Evert Elzinga

‘Op school heb je een groot bereik’

Voedingswetenschapper Coosje Dijkstra van de Vrije Universiteit Amsterdam, betrokken bij ‘Gezonde Schoollunch’:

‘Wij zijn begonnen met dit project omdat steeds meer scholen een continurooster hanteren, waarbij leerlingen op school lunchen. We zagen dat kinderen vaak maar tien tot vijftien minuten de tijd hebben voor hun lunch en dat er grote verschillen zijn tussen de inhoud van de lunchtrommels. Sommige kinderen krijgen groentes mee, maar anderen eten uitsluitend witbrood. Als je een beleidsverandering op school uitvoert, heb je een groot bereik. Ieder kind gaat immers naar school en alle lagen van de bevolking komen hier samen. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen een gezonde lunch krijgen via scho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg. Hij ziet het als middel om uit de stikstofimpasse te komen.

Afbeelding

Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is niemand ontgaan. De partij haalde in alle provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.

Afbeelding

Visie CU was niet het probleem. 'Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede'

Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.

Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.