Luister naar

Een christen is niet automatisch pro-Israël

Ingezonden
Volgens Henk Binnendijk (ND, maandag 5 oktober) is een christen die de Bijbel serieus neemt automatisch pro-Israël.
Ruud Steenbeek, Nieuwegein
donderdag 8 oktober 2020 om 03:00 aangepast 08:17
Henk Binnendijk
Henk Binnendijk beeld kokboekencentrum

Zijn stelling is onjuist omdat:

1. Jezus de verwoesting van de tempel en de ballingschap in onder meer Lucas 19 aankondigde, maar niets zei over een herbouw, herstel of terugkeer, ook niet in Handelingen 1. Als je het originele Grieks bekijkt, zie je dat Hij alleen zegt dat de discipelen zich met Gods koninkrijk moeten bezighouden, niet met een koningschap van Israël.

2. God in Leviticus 26 waarschuwt dat Hij het volk in ballingschap stuurt als ze zijn regels niet volgen. Ze mogen alleen terugkeren als ze berouw hebben over hun zonden, verklaren dat God hen terecht in ballingschap stuurde en beloven voortaan de regels wel na te leven. Hieraan wordt voldaan in Daniel 9 en Ezra 9. De huidige staat Israël voldoet echter helemaal nergens aan. Er is geen berouw en het is alleen van ‘wij hebben recht op dit’ en ‘we hebben recht op dat’.

3. de God van de Bijbel zorgt voor alle mensen, niet alleen voor Joden. Hij ziet ook de Palestijnen die zoveel te lijden hebben onder de Israëlische bezetting, waarvan dagelijks voorbeelden te vinden zijn, zoals onschuldige Palestijnen die door Israël zijn doodgeschoten. Een christen die de Bijbel serieus neemt, is pro-gerechtigheid en hoort dus ook oog te hebben voor Palestijnen en andere mensen, niet alleen voor Joden en niet alleen voor Israël.

4. je alleen door geloof tot Gods volk behoort. Je kunt er niet in worden geboren. Jezus zei in Mattheus 12 dat alleen wie Gods geboden opvolgt zijn broeder, zuster of moeder is. Dat kan alleen door te geloven dat Jezus de beloofde Messias is. Deze regel is voor iedereen, Joods of niet, hetzelfde en er zijn geen uitzonderingen, ook niet vandaag. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.