‘Staphorst’ vraagt aanpassing, maar er kan meer. Er zijn nauwelijks besmettingen in kerken

Opinie
'Staphorst' laat zien dat ‘Nederland’ in het algemeen weinig meer op heeft met religie. Er is veel voor te zeggen dat kerken zich aanpassen. Maar toch.
Klaas-Willem de Jong • kerkrechtdeskundige PKN
dinsdag 6 oktober 2020 om 17:30
In een kerk met 2300 zitplaatsen, zoals de hersteld hervormde in Staphorst, zullen bij niet zingen zeker 300 mensen bijeen moeten kunnen komen.
In een kerk met 2300 zitplaatsen, zoals de hersteld hervormde in Staphorst, zullen bij niet zingen zeker 300 mensen bijeen moeten kunnen komen. beeld anp / Piroschka van de Wouw

Veel commotie in de afgelopen dagen. Bijna heel Nederland, kerkelijk en onkerkelijk, viel over de Hersteld Hervormde Gemeente van Staphorst heen vanwege kerkdiensten met zo’n zeshonderd kerkgangers in een keer. Wat hiervan te denken? En van de aangescherpte afspraken die hiervan het gevolg waren?

Om te beginnen. Hersteld Hervormd Staphorst hield zich aan de regels. Het uitgebreide protocol voor de kerkgang toont dat aan. Aanmelding, ontsmetting, anderhalve meter, aan alle reguliere voorwaarden wordt voldaan. Maar op twee punten schuurt het stevig: het aantal kerkgangers per dienst en het zingen. Beide tezamen vergroten de kans op een zogenaamd superspreading event.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’