‘Staphorst’ vraagt aanpassing, maar er kan meer. Er zijn nauwelijks besmettingen in kerken

Opinie
'Staphorst' laat zien dat ‘Nederland’ in het algemeen weinig meer op heeft met religie. Er is veel voor te zeggen dat kerken zich aanpassen. Maar toch.
Klaas-Willem de Jong • kerkrechtdeskundige PKN
dinsdag 6 oktober 2020 om 17:30
In een kerk met 2300 zitplaatsen, zoals de hersteld hervormde in Staphorst, zullen bij niet zingen zeker 300 mensen bijeen moeten kunnen komen.
In een kerk met 2300 zitplaatsen, zoals de hersteld hervormde in Staphorst, zullen bij niet zingen zeker 300 mensen bijeen moeten kunnen komen. beeld anp / Piroschka van de Wouw

Veel commotie in de afgelopen dagen. Bijna heel Nederland, kerkelijk en onkerkelijk, viel over de Hersteld Hervormde Gemeente van Staphorst heen vanwege kerkdiensten met zo’n zeshonderd kerkgangers in een keer. Wat hiervan te denken? En van de aangescherpte afspraken die hiervan het gevolg waren?

Om te beginnen. Hersteld Hervormd Staphorst hield zich aan de regels. Het uitgebreide protocol voor de kerkgang toont dat aan. Aanmelding, ontsmetting, anderhalve meter, aan alle reguliere voorwaarden wordt voldaan. Maar op twee punten schuurt het stevig: het aantal kerkgangers per dienst en het zingen. Beide tezamen vergroten de kans op een zogenaamd superspreading event.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?