Voor de ChristenUnie is de maat vol. Turkije moet aangepakt worden

Opinie
Turkije heeft weer een grens overschreden. Nu in het oplaaiende conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Nederland en de EU houden zich op de vlakte. Dat kan niet langer zo. Dat stelt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.
Joël Voordewind • Tweede Kamerlid ChristenUnie
vrijdag 2 oktober 2020 om 18:40 aangepast 11:38
Vrouwen schuilen in een kelder tijdens gevechten tussen Armeense en Azerbeidzjaanse militairen in het weer oplaaiende conflict over Nagorno-Karabach.
Vrouwen schuilen in een kelder tijdens gevechten tussen Armeense en Azerbeidzjaanse militairen in het weer oplaaiende conflict over Nagorno-Karabach. beeld Vahram Baghdasaryan / Photolure / afp

Eerder was Turkije al betrokken bij de aanval op Koerden in Syrië, het schenden van het wapenembargo in Libië en een oplopend Turks-Grieks conflict. En nu bedreigt NAVO-land Turkije ook Armenië. Dat gebeurt met oorlogsretoriek en met militaire middelen. De ChristenUnie vindt het de hoogste tijd dat Nederland en de Europese Unie stelling nemen en met maatregelen komen.

Sinds ruim een week wordt er zwaar gevochten tussen Azerbeidzjan en Armenië in de afgescheiden grensregio Nagorno-Karabach, waar vrijwel enkel Armeniërs wonen. De oorlogstaal van de Azerbeidzjaanse president is niet mis te verstaan: hij zint op wraak en is uit op verovering van de regio, die in de Sovjettijd in handen was van Azerbeidzjan. Het land zette 27 september de aanv..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.