Scholen spreken over kinderen als parels in Gods hand. Toch kan een herwaardering van zonde geen kwaad
We hebben als samenleving moeite eerlijk over het kwaad te spreken. Ook in het onderwijs wordt het kwaad en vooral ‘zonde’ snel weggeduwd. Intussen wensen docenten ‘een evenwichtiger taal over het kind, waarin meer gezegd wordt dan dat je een parel in Gods hand bent’.
- Tirza van Laar en Wolter Huttinga aangepast 16:40

Zijn we liever positief dan realistisch? 'Het onderwijs wil immers bijdragen aan ontwikkeling, aan groei en het tot bloei komen van kinderen en jongeren. Het wil vooruit en denkt positief.'
(beeld anp / Siese Veenstra)Zonde, kwaad en gebrokenheid: zijn dat nou termen die er toe doen wanneer we nadenken over onderwijs? Onderwijs wil immers bijdragen aan ontwikkeling, aan groei en het tot bloei komen van kinderen en jongeren. Het wil vooruit en denkt positief. Problemen zijn er om opgelost te worden. Ook het christelijk onderwijs vertrekt in principe vanuit een positief mensbeeld en met goede redenen: ‘je hebt van God unieke gaven en talenten gekregen die we willen ontdekken en ontwikkelen’, zoals scholen het vaak omschrijven.
prestatiemaatschappij
Daarmee sluit het christelijk onderwijs aan bij een bredere tendens in de samenleving die echter ook onder kritiek is komen te liggen. Het ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .