Ik had gedacht dat ik blij zou zijn met de eerste vrouwelijke predikant in de GKv

Opinie
Toen ik hoorde dat de eerste vrouwelijke predikant in de vrijgemaakte kerken is beroepen, had ik gedacht dat ik er blij om zou zijn. Maar zo voel ik me niet. Ik wil excuses.
vrijdag 3 juli 2020 om 19:15 aangepast 09:48
Almatine Leene is samen met Wim Markus auteur van 'Dogmatiek voor iedereen'.
Almatine Leene is samen met Wim Markus auteur van 'Dogmatiek voor iedereen'. beeld Dick Vos

De eerste vrouwelijke dominee in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Hoera. Groot nieuws. (Nederlands Dagblad 29 en 30 juni). Zo’n dertig jaar nadat twee vriendinnen en ik uit de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt eindeloze gesprekken voerden met onze dominee, ouderlingen die op huisbezoek kwamen, en in de jeugdvereniging. Want was het probleem?

God had man en vrouw verschillend geschapen en daarom hadden wij, vrouwen, andere taken dan mannen. We waren niet minder maar anders. De brieven van Paulus werden erbij gehaald om ons duidelijk te maken dat we daarom geen stem mochten hebben in de kerk - we mochten geen ouderling of diaken worden en al helemaal geen dominee, we mochten niet eens stemmen. Zonen die belijdenis hadden ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.