Luister naar

Wat je door online colleges mist, vind je juist nu bij een studentenvereniging

Opinie
Linda Duits, docent mediastudies aan de Universiteit Utrecht, roept in een blog eindexamenkandidaten op om de studie een jaar uit te stellen, omdat je met alleen online colleges niet de gesprekken voert die je moet voeren. Maar zij vergeet één belangrijk ding: de studentenvereniging. Daar kun je juist nu veel profijt van hebben. Dat schrijft Sanne Hoepel, vice praeses der Federatie Broederoverleg Christelijke Studenten (BOCS) namens 29 christelijke studentenverenigingen die zijn aangesloten bij C.S.F.R., VGS-Nederland, V.C.S. Ichthus, S.S.R.-N.U. (Utrecht), Navigators Studentenvereniging (Utrecht), Lux ad Mosam (Maastricht) & C.S.V. Alpha (Enschede).
donderdag 25 juni 2020 om 22:00 aangepast 11:44
Dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen.
Dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen. beeld anp / Xtra Robin van Lonkhuijsen

Volgens Duits loop je een grote achterstand op vergeleken met studenten die na een college de kroeg induiken en het debat aangaan met elkaar over wat er is gesproken. Duits maakt een terecht punt: studententijd is zoveel meer dan colleges volgen en punten halen. Het is op eigen benen staan, nieuwe vrienden maken en je wereldbeeld verbreden. Maar het studeren dan maar een jaar uitstellen is een ongefundeerd advies: haar bewering dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen.

Bij een (christelijke) studentenvereniging maak je kennis met een groep mensen van allerlei achtergronden en studierichtingen, die je bij je colleges niet gaat tegenkomen. Je verdiept en onderzoekt je geloof. Tijdens lezingen, avonden met een dispuut of academische kringen kun je kennis verbreden en met het organiseren van deze activiteiten of een eventueel bestuursjaar doe je belangrijke vaardigheden op.

Naast persoonlijke ontwikkeling levert een vereniging je een prachtige club vrienden op. Een sociaal vangnet als je je eenzaam voelt in je nieuwe stad. Een persoonlijk netwerk om een kamer of bijbaantje te vinden. Een nieuw thuis. Juist in deze crisistijden is lid worden van een studentenvereniging dus belangrijk om echt te kunnen beginnen aan je studententijd. Ook als het universitair onderwijs in september nog grotendeels digitaal plaatsvindt, is het een zegen om aangesloten te zijn bij één van die verenigingen. Daarom bij deze de oproepen aan iedereen die nog twijfelt: zoek de verenigingen in je aankomende studentenstad eens op, lees wat ze over zichzelf te vertellen hebben en maak een afspraak om – op afstand – langs te komen of te videobellen.

Wat nu online niet kan, kan wel bij de vereniging.

Juist als het onderwijs grotendeels digitaal zal plaatsvinden, is lid worden van een studentenvereniging de enige manier om nog een echte studententijd te hebben. <

De auteur schrijft dit namens 29 christelijke studentenverenigingen die zijn aangesloten bij C.S.F.R., VGS-Nederland, V.C.S. Ichthus, S.S.R.-N.U. (Utrecht), Navigators Studentenvereniging (Utrecht), Lux ad Mosam (Maastricht) & C.S.V. Alpha (Enschede).

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg. Hij ziet het als middel om uit de stikstofimpasse te komen.

Afbeelding

Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is niemand ontgaan. De partij haalde in alle provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.

Afbeelding

Visie CU was niet het probleem. 'Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede'

Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.

Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.