Luister naar

Wat je door online colleges mist, vind je juist nu bij een studentenvereniging

Opinie
Linda Duits, docent mediastudies aan de Universiteit Utrecht, roept in een blog eindexamenkandidaten op om de studie een jaar uit te stellen, omdat je met alleen online colleges niet de gesprekken voert die je moet voeren. Maar zij vergeet één belangrijk ding: de studentenvereniging. Daar kun je juist nu veel profijt van hebben. Dat schrijft Sanne Hoepel, vice praeses der Federatie Broederoverleg Christelijke Studenten (BOCS) namens 29 christelijke studentenverenigingen die zijn aangesloten bij C.S.F.R., VGS-Nederland, V.C.S. Ichthus, S.S.R.-N.U. (Utrecht), Navigators Studentenvereniging (Utrecht), Lux ad Mosam (Maastricht) & C.S.V. Alpha (Enschede).
donderdag 25 juni 2020 om 22:00 aangepast 11:44
Dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen.
Dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen. beeld anp / Xtra Robin van Lonkhuijsen

Volgens Duits loop je een grote achterstand op vergeleken met studenten die na een college de kroeg induiken en het debat aangaan met elkaar over wat er is gesproken. Duits maakt een terecht punt: studententijd is zoveel meer dan colleges volgen en punten halen. Het is op eigen benen staan, nieuwe vrienden maken en je wereldbeeld verbreden. Maar het studeren dan maar een jaar uitstellen is een ongefundeerd advies: haar bewering dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen.

Bij een (christelijke) studentenvereniging maak je kennis met een groep mensen van allerlei achtergronden en studierichtingen, die je bij je colleges niet gaat tegenkomen. Je verdiept en onderzoekt je geloof. Tijdens lezingen, avonden met een dispuut of academische kringen kun je kennis verbreden en met het organiseren van deze activiteiten of een eventueel bestuursjaar doe je belangrijke vaardigheden op.

Naast persoonlijke ontwikkeling levert een vereniging je een prachtige club vrienden op. Een sociaal vangnet als je je eenzaam voelt in je nieuwe stad. Een persoonlijk netwerk om een kamer of bijbaantje te vinden. Een nieuw thuis. Juist in deze crisistijden is lid worden van een studentenvereniging dus belangrijk om echt te kunnen beginnen aan je studententijd. Ook als het universitair onderwijs in september nog grotendeels digitaal plaatsvindt, is het een zegen om aangesloten te zijn bij één van die verenigingen. Daarom bij deze de oproepen aan iedereen die nog twijfelt: zoek de verenigingen in je aankomende studentenstad eens op, lees wat ze over zichzelf te vertellen hebben en maak een afspraak om – op afstand – langs te komen of te videobellen.

Wat nu online niet kan, kan wel bij de vereniging.

Juist als het onderwijs grotendeels digitaal zal plaatsvinden, is lid worden van een studentenvereniging de enige manier om nog een echte studententijd te hebben. <

De auteur schrijft dit namens 29 christelijke studentenverenigingen die zijn aangesloten bij C.S.F.R., VGS-Nederland, V.C.S. Ichthus, S.S.R.-N.U. (Utrecht), Navigators Studentenvereniging (Utrecht), Lux ad Mosam (Maastricht) & C.S.V. Alpha (Enschede).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.

Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, oók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.