CDA en ChristenUnie zijn het aan hun christelijke grondslag verplicht ISIS-vrouwen terug te halen

Afgelopen week besloot minister Grapperhaus om het Nederlandse beleid ten aanzien van ISIS-vrouwen om te gooien, en ze op termijn terug te halen naar Nederland. Deze koerswijziging werd niet ingegeven door een plotselinge opleving van barmhartigheid, maar door de vrees dat de vrouwen anders hun straf zouden ontlopen. De Rotterdams rechtbank had namelijk bepaald dat een van de ISIS-vrouwen tegen wie al drie jaar een rechtszaak liep, teruggehaald moest worden zodat ze zich in Nederland kon verdedigen. Deed de staat dit niet, dan werd de zaak gesloten.
aanslagen
De rechter stelde zich hiermee op een humaner en christelijker standpunt dan CDA en ChristenUnie, want deze partijen zijn tot nu toe tegen het terughalen van de vrouwen. Het standpunt van de ChristenUnie werd vorig jaar geformuleerd door Eerste Kamerlid Nico Drost in een debat in de Kamer. Sindsdien heb ik niets vernomen over een koerswijziging van de partij. Woordvoerders van het CDA verklaarden in het verleden dat alle ISIS-vrouwen medeschuldig waren aan genocide, en dat ze alleen terug naar Nederland wilden om hier aanslagen te plegen. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert lijkt met zijn uitlatingen de weerstand tegen terughalen zelfs aan te willen moedigen en ook Madeleine van Toorenburg laat er geen twijfel over bestaan dat ze de moeders niet terug wil hebben. Ze mogen volgens haar onder geen beding teruggehaald worden, maar moeten in de regio berecht worden.
CDA en Christenunie, stop het figuurlijk stenigen van deze vrouwen.
Het is vreemd dat we als christenen de ISIS-vrouwen al bij voorbaat veroordelen want volgens het Nederlandse recht is iemand pas schuldig als hij of zij door de rechter veroordeeld is. Nog vreemder wordt het wanneer je het standpunt van CDA en ChristenUnie naast de christelijke moraal legt waaraan deze partijen hun identiteit ontlenen. Toen Christus geconfronteerd werd met een foute vrouw die op het punt stond gestenigd te worden, weigerde Hij een oordeel over haar uit te spreken. In plaats daarvan kwam Hij met het voorstel om de aanklager die zonder zonden was, de eerste steen te laten werpen. Dit verhaal illustreert een van de belangrijkste morele waarden van het christendom: terughoudendheid in het oordelen over anderen, omdat we zelf ook fouten maken.
Het is gemakkelijk om de ISIS-vrouwen te veroordelen, maar we vergeten dat velen van hen oprecht geloofden dat ze in het kalifaat een betere wereld zouden vinden. Ze hadden weliswaar de beelden van gruweldaden van ISIS op tv gezien, maar in de jihadistische bubbel waarin ze leefden, werd hen verteld dat dit allemaal Amerikaanse propaganda was. ISIS had een geraffineerd pr-beleid waarbij tegenstanders geïntimideerd werden met gruwelijke beelden, terwijl sympathisanten een totaal andere boodschap van vrede en naastenliefde kregen voorgeschoteld. Eenmaal in Syrië aangekomen, merkten de vrouwen dat ze in de val waren gelopen, maar toen konden ze niet meer terug.
Hoge Raad
Deskundigen vinden daarom dat niet alle vrouwen schuldig zijn aan oorlogsmisdaden. De Koerden, die de vrouwen momenteel in kampen ondergebracht hebben, weigeren ze te berechten omdat ze zich volgens hen voornamelijk hebben beziggehouden met huishoudelijke taken. In Nederland verklaarde de advocaat-generaal van de Hoge Raad onlangs dat sommige vrouwen misschien weinig te verwijten valt omdat zij door hun man gedwongen werden mee te gaan naar Syrië.
Wetende dat ongeveer 85 procent van de Nederlanders tegen het terughalen van ISIS-vrouwen is, zal het voor CDA en ChristenUnie moeilijk zijn om hun standpunt te wijzigen. Toch kunnen we niet door blijven gaan met het figuurlijk stenigen van de ISIS-vrouwen. We moeten hen de kans geven zich te verdedigen in een eerlijk proces. CDA en ChristenUnie moeten zich actief inzetten voor een snelle repatriëring. <