Luister naar

Vergeet onze tieners niet in tijden van afstand: ‘De puberale ontdekkingstocht is stilgezet’

Opinie
‘Schrijf maar over mij’, zei mijn tienerdochter toen ik vorige week tijdens het avondeten vroeg waar ik over zou schrijven. Ik moest eerst lachen en wilde haar suggestie met een grapje afdoen, maar toen bedacht ik me en vroeg: ‘waarom? Wat moeten alle lezers van de krant over jou weten?’ Ze dacht even na voor ze antwoordde: ‘hoe het echt met mij gaat en hoe erg corona voor mij is wordt door iedereen vergeten. Ik zit thuis en ik zie niemand, de volwassenen bepalen wat er mag en wat niet, ik heb nergens meer iets over te zeggen.’
zaterdag 13 juni 2020 om 16:00
Sinds 2 juni zijn de middelbare scholen weer open, met looplijnen en afzetlinten.
Sinds 2 juni zijn de middelbare scholen weer open, met looplijnen en afzetlinten. beeld anp / sem van der wal

Afgelopen week is mijn 14-jarige dochter voor het eerst weer een dagje naar school geweest. Dat verliep volgens strikte regels: elke klas had een eigen ingang van het schoolterrein toegewezen gekregen, de kleur van de lijnen op de vloer bepalen waar je mag lopen en waar niet, ze mocht niet kiezen naast wie ze wilde zitten in de klas, wie het eerst binnenkwam moest achteraan zitten om zo elkaar niet te passeren. Ze kwam teleurgesteld thuis – deze manier van schoolgaan beantwoordt in niets aan waar ze als puber zo op had gehoopt: met vriendinnen samenspannen tegen de leraar, in de pauze lekkers halen bij de supermarkt op de hoek. School motiveert haar door de sociale uitdaging, maar die is nu al maanden weg.

de puberale ontdekkingstocht is stilgezet

Nu gaat het hier niet alleen om een verwachtingspatroon van onze tieners, realiseerde ik me. Het gaat vooral over wat een puberend brein nodig heeft om zich gezond te ontwikkelen. De afgelopen maanden lag het boek ‘het nieuwe puberbrein’ van Eveline Crone op mijn nachtkastje. Puberhersenen zijn enorm in beweging, leerde ik daaruit. Juist daardoor durven jongeren tussen de 10 en 22 jaar meer risico’s aan. Ze kijken op nieuwe manieren naar ontwikkelingen en ontdekken zelf hoe ze in de wereld staan. Pubers leren snel, ontwikkelen snel sociale vaardigheden en laten zich daarbij leiden door groepsdruk. 

En het is precies die puberale ontdekkingstocht die met een knal tot stilstand is gekomen half maart. Mijn tiener had de week daarvoor nét met een groepje vriendinnen een spelletjesmiddag voor ouderen georganiseerd. Toen ze na afloop nog even de stad in gingen werden ze de H&M uit gestuurd omdat ze teveel items wilden passen en zich ‘verdacht gedroegen’. Dat zijn de middagen die onze pubers nodig hebben. Maar in één keer zijn ze jaren terug in de tijd gezet: naar een wereld die bestaat uit een bureau, een laptop, ons eigen huis en gezin. En nu dus die ene lijn van het schoolplein naar het lokaal.

wel naar opa, niet naar m’n vriendinnen?

De periode van lockdown is voor ons allemaal soms frustrerend geweest. Maar voor pubers is het écht extra zwaar. Hun brein is meer gericht op de korte dan op de lange termijn, en er is een grote behoefte aan (positieve) feedback van peers. Het schetsen van doemscenario’s om gedrag af te dwingen werkt bij pubers bovendien averechts. Toch wilde mijn dochter niet mee toen we na de intelligente lockdown weer eens op familiebezoek gingen bij mijn vader in de tuin – op 1,5 meter afstand. ‘Dat vind ik dus niet kunnen,’ zei ze. ‘als ik mijn vriendinnen niet mag zien, waarom een opa dan wel een kleinkind?’ Radicaal – dat zijn pubers ook.

Misschien dat premier Rutte het sentiment onder de Nederlandse puberbevolking aanvoelde, toen hij jongeren opriep om mee te denken over de versoepeling van de coronamaatregelen. ‘Jullie ideeën en creativiteit zijn hard nodig’, zei hij. Daarmee deed hij veel goeds: jongeren zijn massaal enthousiast aan het werk gegaan. Maar die oproep is alweer twee weken geleden. Voor een puber is dat een lange tijd: waarom is er nog steeds niets met alle suggesties gedaan? En in de tussentijd stond de Dam alweer vol met 5000 mensen. Dat voelt net zo inconsequent als ons bezoek aan opa. Dus let op, geacht kabinet: je hebt onze pubers gemotiveerd, maar als je niet radicaal bent en doorpakt verlies je hun vertrouwen voorgoed. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.