Luister naar

Dankbaar voor zonlicht

Opinie
‘Het licht is zoet en het is aangenaam voor de ogen de zon te zien’, zegt Prediker 11:7. Daar konden we over meepraten de afgelopen weken. Misschien was het wel de zonnigste tijd die ik in mijn leven heb meegemaakt. In letterlijke zin dan: van 21 maart tot 20 april, de eerste maand van de astronomische lente, scheen de zon meer dan 300 uur. Dat is in Nederland niet eerder gebeurd, zolang men dergelijke gegevens registreert. En na 20 april ging het nog een aantal dagen op dezelfde voet verder.
Gert Kwakkel
woensdag 29 april 2020 om 03:00 aangepast 12:00
Gert Kwakkel
Gert Kwakkel beeld nd
Theologenblog

De ongekende overvloed aan zonlicht maakte de verplichting om zo veel mogelijk thuis te blijven een stuk dragelijker. Je kon tenminste in de tuin of op het balkon zitten, of even een ommetje maken zonder eerst de buienradar te checken. Het stralende licht stond in schril contrast met het leed van de epidemie, die ons al weken in de greep houdt. Het was tegelijk pijnlijk voor al diegenen die opgesloten zaten in hun kamer of appartement. Velen snakten ernaar het zonlicht op hun huid te voelen, maar ze mochten er alleen vanachter het glas naar kijken.

De zonneschijn was heerlijk voor wie ervan kon genieten, maar leidde ook tot droogte en natuurbranden. Van die andere kant van de zon zal Prediker zich zeker niet minder bewust geweest zijn dan Nederlanders van nu. In het Nabije Oosten en rond de Middellandse Zee is de zon gevreesd, als bron van hitte, die zelfs dodelijk kan zijn. Volgens sommigen is dat de reden waarom de zon voor de Grieken en de Romeinen een mannelijke god was en de maan een godin. Het tere licht van de maan stond voor hun gevoel tegenover de mannelijke hardheid van de zon.

Die bedreigende kant van de zon noemt Prediker hier niet. Hij zegt alleen maar dat het aangenaam is de zon te zien. Dat doet hij, omdat het zonlicht bij het leven hoort. Het contrasteert met de duisternis, waarin de mens na zijn dood moet verkeren. Het aardse leven is volgens Prediker ijdelheid, lucht en leegte. Er valt nauwelijks een zin aan te ontdekken. Maar in plaats van daarom het bijltje erbij neer te gooien, roept hij ertoe op met volle teugen te genieten van wat je krijgt, vooral van elke dag dat je het licht ziet schijnen (vers 8).

Geconfronteerd met de coronacrisis kunnen we dezelfde vraag stellen als Prediker: wat is de zin hiervan? Het antwoord op die vraag kan ik niet geven. Misschien kunnen we later zeggen waar het goed voor geweest is.

Op dit moment hebben we te maken met mensen die in grote benauwdheid hun laatste uren doorbrengen, of die bijna gek worden van de eenzaamheid en de opsluiting. Het zonlicht neemt die ellende niet weg. Toch is het goed dankbaar naar dat zonlicht te kijken. Ik zie het als een bemoedigend teken van God.

Het licht dat Hij zo uitbundig liet schijnen, mag ons eraan herinneren dat Hij ondanks alles uit is op ons leven. Zonder licht was de aarde woest en doods. Door het licht te scheppen maakte God ons leven mogelijk. Wat Prediker eeuwen geleden schreef, geldt dus zeker voor ons: het is bijzonder aangenaam dat wij juist in deze tijd het zonlicht mogen zien.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Afbeelding

Veiligheid zoeken vanwege oorlog: asielzoekers zijn van alle tijden, maar andere terminologie zou beter zijn

Weet waar je het over hebt als je het over asielzoekers hebt, schrijft oudtestamenticus Gert Kwakkel. 'Het Oude Testament leert ons welke grote invloed woorden kunnen hebben.'

Afbeelding

Origineel zijn goden met een eigen specialiteit niet

Op een tentoonstelling in Assen over de verwoeste Romeinse steden Pompeï en Herculaneum realiseert theoloog Dolf te Velde zich dat de fascinerende wereld van zoveel goden ook iets heel voorspelbaars en deprimerends heeft.

Afbeelding

Goden in menigte, elk met een eigen specialiteit. Worden ze zo hanteerbaar? We weten wel beter

Op een tentoonstelling over de verwoeste steden Pompeï en Herculaneum realiseert theoloog Dolf te Velde zich dat de fascinerende Romeinse wereld van zoveel goden ook iets heel voorspelbaars en deprimerends heeft.

Afbeelding

Bracht Jezus licht in het donker? Met die duisternis viel het in zijn tijd wel mee

Was Jezus' tijd net zo'n donkere tijd als de onze? Dat valt wel mee, stelt theoloog Arco den Heijer. 'De voedsel- en reinigingswetten werden massaal nageleefd. De Joden waren nog nooit zo vroom geweest.'