Luister naar

Zo motiveer je mensen met een uitkering in elk geval níet

Opinie
De instanties die je uitkering vaststellen - ik verbaas me over de willekeur waarmee dat gebeurt. Deel 3 in een serie over werken en leven met geldzorgen.
woensdag 11 maart 2020 om 16:48 aangepast 18:49
‘Wij zijn er niet om dit soort vragen te beantwoorden ...’
‘Wij zijn er niet om dit soort vragen te beantwoorden ...’ beeld anp / Jeroen Jumelet

‘Goedendag, UWV, afdeling Uitkeringen.’

‘Dag mevrouw, ik heb een baan gevonden. Wat gebeurt er dan met mijn uitkering?’

‘Daar kan ik geen antwoord op geven.’

‘Hoe bedoelt u?’

‘Ja, u zegt het alsof ik dat kan weten.’

‘Maar u berekent toch de hoogte van mijn uitkering?’

‘Nee, nee, nee. Daar ben ik het niet mee eens. Ik zeg altijd: je moet je niet zo’n zorgen maken om je uitkering. Je moet gewoon gaan werken en kijken wat je verdient. Wat je dan nog krijgt van het UWV, is een aanvulling.’

‘Maar ik zou zo graag willen weten waar ik aan toe ben, welk bedrag dat dan is.’ 

‘Daar kan ik geen antwoord op geven. Het gaat er niet om dat te plannen. Wij moeten ook gewoon per maand kijken hè, eerst kijken: wat is het loon, en wat is dan de aanvulling?’

‘Maar hoe weet ik dan welke rekeningen ik kan betalen?’

‘Als je een uitkering hebt en werkt, dan is die zekerheid er gewoon niet; als je inkomen wisselt, is je uitkering altijd anders. Wij zijn er om de uitkering te betalen, niet om dit soort vragen te beantwoorden. Dag meneer.’

‘Dag mevrouw.’

Dit lijkt haast cabaret, maar dagelijks voeren tientallen mensen dit gesprek met de instantie waarvan ze voor hun inkomen afhankelijk zijn - het UWV, of de gemeente, daar gaat het niet veel anders.

Ik verdiep me nu een jaar of drie erin hoe die ‘aanvulling’ van het inkomen tot stand komt bij instanties, en verbaas me nog altijd over de willekeur in dat proces – en over het slechte contact hierover tussen overheden en de burger. Daar hoor je zelden iets over. Hooguit haalt iemand het nieuws wanneer het besluit van UWV of de gemeente over de hoogte van de aanvulling onrechtvaardig is.
Zoals begin dit jaar, toen de licht verstandelijk gehandicapte Jan (32) in het nieuws kwam omdat hij de bonus die hij had gekregen van zijn werkgever omdat hij twaalfenhalf jaar in dienst was, had moeten terugbetalen aan het UWV. Ik denk dat zijn bewindvoerder die dag één van een tiental ‘klanten’ was die dit gesprek met UWV voerde.

Hij besloot er een brief over te schrijven die hij naar een krant stuurde. Hij schreef: ‘Weg is je verlangen om iets extra’s te doen.’

succesfactoren

Al in 2017 verscheen er een analyse van honderden wetenschappelijke studies naar succesfactoren bij begeleiding van uitkeringsgerechtigden. Die succesfactoren bleken samen te vatten in een paar woorden: maatwerk, intensief contact met de ‘klant’ en geen druk. Eén persoonlijk gesprek van mens tot mens maakt al een verschil.

Toch voeren we in 2020 nog altijd dit soort telefoongesprekken tussen instanties en burgers. Hoe kunnen we ooit verwachten dat mensen ‘zelf regie nemen’ of ‘zelfstandig overzicht houden’? Eerlijk: zou u na dit belletje weten wat u te doen stond?

Deel 1 van de serie:

Deel 2: 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.